WAT ZIJ VOOR ONS BETEKENEN (EN ANDERSOM)

Gelukkig heb ik getuigen.
Anders gaat u dit verhaal
misschien niet geloven.

Donderdagavond was weer mijn maandelijkse oefencirkel. Een cirkel voor (oud-)studenten mediumschap die zich willen blijven ontwikkelen. En om onszelf uit te dagen, werken we vaak met een beetje een apart thema.
Dit keer had ik bedacht: communicatie met overleden dieren. Omdat ik zie dat de vraag daarnaar in de praktijk toeneemt en omdat ik ook het gevoel heb dat overleden dieren zelf vanuit de spirituele wereld ook met een soort van vreedzaam offensief bezig zijn. Dus: belangrijk onderwerp.

De belangstelling voor de avond was groot, dus we zaten in een cirkel die de hele praktijkruimte vulde. En hoewel men geïnteresseerd was, voelde ik ook een bepaalde scepsis. Want praten met dieren… toch een beetje raar. Ik voelde dat ik de tijd moest nemen ieders mind te openen voor het idee, want met een gesloten mind... geen communicatie. Dus ik leidde de avond in met het vertellen over een aantal van mijn eigen ervaringen en wat ik daarvan geleerd had.
“Je zult zien dat ze niet alleen heel goed feitelijk bewijs kunnen geven dat zij het zijn, maar ook dat ze prachtige boodschappen door kunnen geven.”
Toen ik dat zei, sloeg de enige aanwezige man, G., zijn handen voor zijn gezicht.
“Janneke, een boodschap van een hond… Dit vind ik echt heel lastig….”

Ja, dat snapte ik.
En in stilte riep ik uit naar ‘boven’:
Lieve dieren, ik kan het niet bewijzen, dat moeten jullie nu gaan doen!

We deden een meditatie en een visualisatie waarbij we ons open stelden voor alle dierenvriendjes aan de overkant. En toen moest ik het loslaten.
“Wie voelt er een dier bij zich?”
Dat Y. begon, verbaasde me niet. Zij is zo iemand met een enorm hart voor dieren. Ze had een boskat, met een dikke staart die hij steeds onder de neus van zijn baasje door haalde. Van andere mensen moest hij niets hebben. En hij wist te vertellen dat zijn baasje een fysieke strijd had geleverd, waar hij, als kat, machteloos getuige van was geweest.
G. herkende het.
Dat is de boskat van vrienden van mij. Die deed dat met die staart inderdaad altijd op de bank en alleen bij zijn baasje. Voor andere mensen had hij geen belangstelling. Die man heeft heel zwaar reuma gekregen wat een heftig gevecht is geweest. Ik snap dat die kat dat gevoeld heeft.

Dat was alvast mooi. En ik wist dat er meer mogelijk was. Naarmate de avond vorderde en iedereen begon te voelen hoe het werkte en dat (!) het werkte, werd de samenwerking intenser. Er kwam een hond die overal lak aan had gehad tijdens zijn leven. Die wegliep wanneer hij wilde en die sliep waar hij wilde, desnoods midden in de kamer. En die liet weten aan zijn aanwezige bazin: “Dit is belangrijk: doen wat je wilt, ruimte voor jezelf nemen.” Haar reactie: “Ik realiseer me nu pas dat ik toen vaak heb gedacht: ik wou dat ik meer kon leven zoals hij het deed. Nu doe ik dat ook. Eigenlijk is hij mijn leermeester geweest…”
Zo. Daar waren we even stil van.

Er kwam een bouvier door bij GG. Ze zag hem zo naar zijn baasje toelopen! “Hij gaat helemaal om je heen liggen, als om je te beschermen tegen mensen.” Het baasje herkende het. Van vroeger en van nu. “Hij gaat ook op je voeten liggen, zie ik. Alsof hij tegen je wil zeggen: “Nu even niks doen, alleen maar zitten en ontvangen.”
“Dat is precies wat ik aan het leren ben”, zei de bazin.

Zo ging het maar door, zo precies, zo intens. En hoera, de kat van de enige aanwezig man kwam ook door! 21 Jaar was ze geworden en hoewel een gezins-poes, was ze van hem en dat liet ze weten ook. Het was geen buiten-dier geweest. Op de bank zitten en naar buiten kijken, dat was genoeg. “Zou jij ook weer meer moeten doen”, liet ze weten aan G.
Hij was zichtbaar geroerd.
“Ze heeft gelijk.”

Toen kwam er een paard. “Heel… donker is hij. Donkere ogen, donkere vacht, donker…”, zei L., die hem voelde. “En het gaat over de vertrouwensband. Die was er tussen zijn eigenaresse en hem, maar nu wil hij benadrukken dat ze zichzelf ook nog meer mag leren vertrouwen. In haar werk en in haar leven en in de omgang met zichzelf. Is er sprake van nieuw werk?”
“Ik heb net een nieuwe baan”, zei M., die haar paard herkende en heel blij was. “En hij had een IJslandse naam die zoveel betekent als Schemer, of Donker.

Het was toch niet te geloven… Wat een avond!

Toen was het alweer 21.30 uur en wilde ik het gaan afronden.
Maar E. had nog een dier dat ze graag wilde benoemen.
“Het is een aapje”, zei ze.
Dat was natuurlijk een beetje jammer, want niemand heeft een aap als huisdier, maar ik dacht: misschien op een symbolische manier?
“Het is een aapje dat heel blij was met zijn verzorger. Want hij leefde niet in het wild, maar bij iemand thuis. Alleen, hij werd ook geslagen door iemand. En toen heeft-ie een keer teruggemept en dat is niet goed afgelopen. Maar hij wil nog wel even laten weten dat hij het heel goed heeft gehad tot die tijd.”

Er ging een wijfelende vinger omhoog. “Mijn vader heeft in Indonesië gewoond en die had daar een aapje. En dit is inderdaad het verhaal. De broer van mijn vader sloeg hem en toen het aapje terugsloeg, moest hij naar een dierentuin. Daar heeft mijn vader hem nog een keer opgezocht en toen zat-ie helemaal te verpieteren. Hij heeft zich daar altijd heel naar over gevoeld.”

Een dag later, volgde nog de mail van de vader die het verhaal gehoord had van zijn dochter en alles kon bevestigen.
En die verbijsterd was natuurlijk!
Zo’n specifiek verhaal.
Na zo’n lang meegedragen schuldgevoel.
En dan zo’n mooie boodschap van dankbaarheid: ik heb het bij jou heel goed gehad.
Een boodschap van een aapje.

Mediumschap gaat over liefde.
En het maakt niet uit via welke verpakking
die liefde wordt geuit.

EN JANNEKE LEBER BEGREEP HET WEER EENS NIET...

Er kwam een vraag
naar aanleiding van het vorige blogje over de Heilige Ruimte in ons.
De vraag luidde:
Ben jij nou constant op die heilige plek in jou?

Goeie vraag en het antwoord is: nee. Misschien wel meer en meer, maar meestal ben ik toch gewoon Janneke Leber. En stuntel en rommel ik me net zo door het leven als iedereen. Maar als ik werk, gaat die Janneke Leber een beetje uit. Dan ga ik naar die heilige kamer in mij en kom ik bij het stuk dat Weet, zoals ik dat noem. Een stuk dat we dus allemaal in ons hebben!

Het voelt een beetje alsof ik mij in die kamer ‘spiritueel omkleed’, om het zo maar te zeggen. Zoals een rechter zijn toga aantrekt en dan een deel van zijn aardse persoonlijkheid aflegt om namens het Recht te spreken, zo leg ik mijn aardse Janneke Leber bewust af en sta even heel bewust stil bij wat ik echt ben: een ziel. Een licht dat veel groter is dan het ‘huis’ (lichaam) waar we in leven hier op aarde. Een licht dat reist, door tijd, door ruimte, zonder naam, zonder identiteit, God mag weten al hoe lang! Het deel van ons dat Is en dat Weet. En soms hoor ik (Janneke) mezelf (Wetende) dan ook dingen zeggen waarvan ik denk: ‘Goh, wat interessant.’

Een voorbeeld van vorige week: een jonge vrouw, vol levenservaring, vol potentie ook, kwam op consult. Ze had zich al breed had geschoold, maar kwam er maar niet uit in welke vorm ze haar werk zou gaan gieten. Het is haar grote wens om mensen te helpen. Maar welk bordje moest er op de deur?

Ik voelde hoe deze vraag, van ‘dat bordje’, alles blokkeerde, al gedurende lange tijd. En ik wist: het heeft met een nuance te maken. Met hoe ze hiernaar kijkt. Ze kijkt er nu naar zoals de maatschappij het ons leert te kijken: in hokjes, duidelijk en gedefinieerd. Maar: zij is helemaal niet te definiëren en daar wringt de schoen. Ze vraagt iets van zichzelf wat niet kan en dus gebeurt er nu helemaal niets.
“Je denkt dat je een keuze moet maken”, zei de Wetende. “Maar dat klopt niet en daardoor lukt het ook niet.”
“Nee”, zei ze. “Dat merk ik.”
Wat je eigenlijk zoekt is een ingang”, zei de Wetende.
“Ja!”, zei zij. “Dat is het! Een ingang!”
(Hier kon je voelen dat ook zij bij haar Weten zat. Dat is het mooist, wanneer medium en klant samen Wetend gaan zitten zijn…)

"Er was een tijd dat je zelf ontzettend hard hulp nodig had, zo’n 20 jaar geleden, weet je nog?”
Ze knikte.
Ik (Janneke) dacht: ‘Hoe weet jij dat nou. Je kent die vrouw net 10 minuten.’
Maar Het Wetende is verbonden met alles en iedereen en dwars door alle tijden heen. Dus het ging (gelukkig) onverstoorbaar door:
“Je zocht en je zocht, maar je kon de juiste hulp niet vinden en toen heb je het zelf maar uitgezocht, met vallen en opstaan. Wat je eigenlijk zocht was iemand die buiten de lijntjes kon denken. Een praktijkruimte waar je binnen zou lopen en waar je zou voelen: hier is alles mogelijk. Praten, knutselen, oefenen, mediteren, alles! Je zocht iemand die jou kon zien in al je facetten. En nu… kun je dat zelf. Wees de hulpverlener die je toen zelf zocht. Dat is je ingang.”

Als je kwartjes kunt horen vallen
dan kon het toen.
Heel hard
en heel zacht tegelijk.
En je zag het gebeuren.
Je zag die hele praktijk ontstaan!
De wereld is weer
een mooie hulpverlener rijker.
De Wetende zag dat het goed was.
En Janneke Leber begreep er weer eens niets van...

DE HEILIGE PLEK IN ONS

Ieder medium heeft
zijn of haar
eigen lievelingsonderwerp.
Het mijne is:
De ziel.
En mijn missie is mensen daar weer dichterbij brengen.

Dat vind ik niet alleen heel mooi, maar ook heel erg belangrijk. Want in mijn ogen Zijn we die ziel! We zijn als ziel hier naartoe gekomen en geïncarneerd in een aards lichaam. En ooit, als dat lichaam het niet meer doet, dan ‘carneren we weer uit’ en gaan we als ziel weer door. Het is dus eigenlijk onze harde schijf. Onze essentie. En niemand die ons tijdens ons aardse leven er ooit iets over vertelt… Eigenlijk is het heel erg. Want juist dat zorgt voor veel lijden en misverstanden.

Om die reden organiseer ik regelmatig de Avond van de Ziel. Een avond waarin we op een light manier stilstaan bij die spirituele essentie die we eigenlijk zijn. Waarin ik vertel hoe je die kunt ervaren. En waarin we dat ook samen gaan doen. Want doen is leuk.

Vorige week donderdag was er weer eentje, in de Majella Kapel. Ik opende de avond met een filmpje dat voor mij het fenomeen ziel heel helder maakt. En na wat gedachtes over de ziel, stelde ik voor om een visualisatie te gaan doen. Nou denken mensen al gauw: visualiseren = fantaseren = nep, dus, wat is de point. (Typisch aards denken.) Mijn antwoord is een quote van Albert Einstein: “Logica brengt je van A naar B. Verbeeldingskracht brengt je overal.” Dus ook bij de ziel.

Een visualisatie dus.
Eentje waarin ik ze vroeg of ze zich wilden voorstellen dat ze in een huis waren. Het mocht van alles zijn. En in dat huis, wisten ze, op raadselachtige wijze, waar de Heilige Ruimte was. Ik vroeg ze daarheen te gaan, heel rustig, met gewijde kalmte. En om daar naar binnen te gaan, met respect. En om daar even te Zijn. En te ervaren. En om te beseffen dat in deze ruimte Alles is wat ze ooit als ziel hebben ervaren, Alles is wat ze nu in potentie in zich dragen en Alles is wat ze ooit zullen zijn.

Ik liet ze even.
De kerk was doodstil.
De sfeer was Heilig.

Rustig liet ik ze daarna weer terugkomen. En vervolgens vroeg ik wie er ervaringen wilden delen. Het waren prachtige verhalen, stuk voor stuk en ik kon ze helpen te duiden waar ze voor stonden. Heel mooi was de jonge vrouw die zei:
“Ik geloof dat het bij mij mislukt is. Je zei dat ik wist waar die ruimte was. Dat wist ik ook: beneden. Maar ik dacht toch dat ik naar boven moest. Wat er toen gebeurde was dat ik bleef hangen op de trap.”
Briljant.
Want wat gebeurde daar? Ze erkende dat ze Wist waar ze moest wezen, maar besloot toch te luisteren naar haar hoofd. Resultaat: niks. Stilstand. Blokkade.
Zij: “Dat is precies wat er nu met mijn leven aan de hand is.”
Mooier kon de ziel het niet uitdrukken: je weet waar me te vinden, maar nu doen.

Er waren meer mensen die vertelden last te hebben van hun hoofd.
“Ik word er gek van. Het gaat maar door”, zei een man.
Ik vroeg of iedereen die dat herkende zijn of haar hand op wilde steken.
90% van de handen ging omhoog.
Schokkend veel.
“Het is een ziekte”, zei ik.

Aan het eind van de avond deden we nog een visualisatie, namelijk die ‘met de tuin’. Ik sprak ze in ontspanning en daarin zagen ze een tuin die ze inliepen en waar iets hun aandacht trok. Datgene had ze iets te vertellen. Iets wat belangrijk was. Ook hier gold weer: het mocht alles zijn.
Toen ze er weer uit waren, vertelde ik dat het nu ziel was die ze iets had verteld. En ik vroeg wie er iets wilde delen. Een vrouw achterin stak haar hand op en zei: "Ik zag een vijver met een net erboven tegen de reigers. En er was een enorm grote vis die daarin vast was komen te zitten. Ik bevrijdde hem. En toen vertelde hij me dat ik al succesvol genoeg was, gewoon door wie ik ben."
“Begrijp je wat er gebeurde?”, vroeg ik.
“Helemaal”, zei ze. “Ik ben de vis. Ik had mezelf compleet klemgezet en nu heb ik mezelf bevrijd.”
“Hoe waren die woorden voor jou?”, vroeg ik.
“Ik voel ze helemaal hier”, zei ze verbijsterd.
Ze wees naar haar buik.

Had iemand anders die woorden tegen haar gezegd, dan had ze ze nooit zo gevoeld.
De impact kwam door de plek waar die woorden vandaan kwamen.
Haar eigen Heilige Plek.
Haar diepe weten.
Haar Ziel.

NIET IN EEN HOED

0ef93368d53038699797ae196a142daa

Je hoort het mensen vaak zeggen
dat iemand heel spiritueel is.
Of juist niet.

Ik denk dat we allemaal spiritueel zijn, want: we komen allemaal uit de spirituele wereld en we gaan er op een dag ook allemaal weer naartoe. Tijdens ons aardse bestaan blijven we met die spirituele bron verbonden. Voor mij gaat spiritualiteit geloof ik over het daarvan bewust zijn.

Ze zat in de wachtkamer en ze had een hoed op.
“Leuke hoed”, zei ik.
“Ja hè”, zei ze.
Ze hield de hoed op terwijl ze mee de praktijkruimte in liep. En ook toen ze ging zitten. En ondertussen vertelde ze over de hoed, over de oorsprong ervan en waarvoor hij diende en hoe zorgvuldig ze hem had uitgekozen en wat ze ermee wilde zeggen…
“Jij draagt geen hoed”, zei ze toen.
“Nee”, zei ik.
“Ik wel”, zei ze. “Om mijn kruinchakra te beschermen. En om de negatieve karma van anderen op een afstand te houden. Maar ik ben ook heel spiritueel. Misschien ben ik wel spiritueler dan jij.”
Spiritualiteit in de vergelijkende vorm.
Dat was een nieuw concept voor mij.

Tijdens het trekken van de lintjes vertelde ze over wat wel en niet spirituele kleuren waren en dat ze vond dat het zwarte lintje eruit moest.
Toen ik het consult wilde beginnen, begon ze weer te praten. Ik dacht: nu moet ik toch maar ingrijpen.
“Misschien heb je meer aan het consult als je even luistert in plaats van praat”, zei ik.
“Misschien heb ik wel helemaal geen consult nodig”, zei ze.
“Waarom ben je dan hier?”, vroeg ik.
“Mijn gidsen leidden mij hier naartoe”, zei ze. “Ik heb een hele goeie band met mijn gidsen. Heb jij dat niet?”

Op een paar korte statements na, werd het geen consult. Althans, niet in mijn ogen. Zij had het prima naar haar zin in haar vertellende rol.
“Ik praktiseer ook Dankbaarheid, ken je dat?”, vroeg ze.
Ik knikte.
“Want als ik dankbaar ben, dan krijg ik alles van het Universum wat ik wil, dus…”

Dankbaarheid als truc om te krijgen wat je wilt….
Ja, het was echt een leerzame dag.

De klant erna was een man, met een aktentas en een bril met een donker montuur.
Een man die in de 5 jaar ervoor alles was kwijtgeraakt wat hem lief was. Open en kwetsbaar zat hij tegenover me. Toen zijn overleden vrouw doorkwam, liepen de tranen over zijn wangen. En aan het eind van het consult richtte hij zich zelf tot haar:
“Lieverd, mag ik je nog even bedanken, voor al die mooie jaren samen?”
Nog nooit eerder meegemaakt.
Zeldzaam ontroerend.

Van tevoren had ik een kaart voor hem getrokken waarvan ik voelde dat zij me daarin had gestuurd. Er stond op: ‘Peace comes from remembering that only love is real.’
Hij las hem en knikte.
“Ja”, zei hij. “Zo is het.”
Ik zei dat ik het een prachtige kaart vond, maar dat ik de betekenis ervan nog niet helemaal kon bevatten.
“Ik denk dat dat voor bijna iedereen geldt”, zei hij. “Liefde is gewoon te groot.”
“Wat zie jij vooral?”, vroeg ik.
“De duif die steeds witter wordt nadat hij wegvliegt”, zei hij. “De dag dat ik haar los moest laten, werd mijn liefde voor haar nog zuiverder…”

Het was zo’n consult waar je van na-gloeit.
En dat weer nieuwe inzichten brengt.
Spiritualiteit is een manier van leven.
Het zit in elk geval niet in een hoed.

... DE OORZAAK VAN DE BRAND (4)

De ochtend na de nacht in de hel
zit ik buiten in de zon.
Ik probeer te ontspannen
en neem de schade op.

Na 48 jaar allergie-ervaring ben ik een expert geworden in het toepassen van trucs om niet te krabben bij jeuk. Want dat is essentieel. Krabben leidt tot verwondingen en tot een nog hoger histamine-niveau en dus een nog zwaardere aanval.
Maar afgelopen nacht was zo erg, dat ik heb mezelf toch schade heb toegebracht.
Onder- en bovenarmen: kapot.
Ellebogen, knieën en enkels: open.
Rug: brandend gevoel.
En overal is de huid rood en dik van de nog nasmeulende brand van binnenuit.
Het doet pijn, fysiek en emotioneel.

Ik kijk in mijn agenda. Ik wilde vandaag gaan zwemmen, maar met deze huid in water met chloor lijkt me geen goed idee, plus dat ik niet wil dat mensen me zo zien. En in de sociale afspraken van komende week heb ik geen zin, want ik voel me ronduit k**. Wordt dit dan weer zo’n periode van afzondering?
‘Nee!’, roept iets van binnenuit. ‘Niet die kant op! Er moet een andere weg zijn!’

Het is ergens daar dat de gedachte in me opkomt…
Wat nou als ik…
Ik, die zoveel studenten via visualisaties dingen over zichzelf heb kunnen laten zien….
Wat nou als ik bij mezelf…

Ik aarzel.
Wat als het niet lukt?
Ja, nou, wat dan?
Heb ik nog iets te verliezen dan?
Nee, eigenlijk niet.

“Oke”, zeg ik hardop. “Ik ga het gewoon proberen. Ik ga het gesprek aan met het kind.”
Om een of andere reden heb ik de jeuk altijd geassocieerd met een kind. Een dreinend kind dat op een negatieve manier om aandacht vraagt. En ik die dat kind soms sus en soms sla. Maar heel veel verder zijn we in al die jaren niet gekomen qua communicatie.
“Oke”, zeg ik weer.
Ik sluit mijn ogen. En ik spreek tot mezelf zoals ik anders tegen mijn studenten doe: zakken naar binnen, naar beneden, naar het midden van jezelf. Daar gaan ‘zitten’, op een prettige plek. Echt even landen daar. Rustig ademhalen. En dan, vanuit die plek… het laten ontstaan…

Het eerste wat ik zie is mos. Lekker zacht mos. Dan verschijnt erachter zand. Warm zand. En ik zie wat oude, kronkelige bomen. Ik meen het landschap te herkennen en loop erin. En dan… zie ik iemand. Maar het is geen kind. Het is een grijzige figuur, vaag, gezichtsloos en met een stok. En ik weet onmiddellijk: dit is mijn ziekte. Een golf van woede komt in me op nu ik, na al die jaren, oog in oog sta met mijn kwelgeest, mijn geselaar, mijn vijand. Ik ontplof gewoon:
“Weet je wel!”, schreeuw ik uit. “Heb je enig idee hoeveel nachten… hoeveel aanvallen, hoeveel pijn en verdriet, hoe het is om zo te moeten leven, om eigenlijk niet te kunnen leven…
Hij staat daar, met z’n stok.
Uitdrukkingsloos.
Hij zegt niks.
Ik word nog bozer. Mijn leven verzieken en dan nu niks zeggen?
“Waaróm?!”, schreeuw ik uit naar hem.
En dan komt er ineens wel een antwoord:
“Omdat jij… de rijen niet gesloten kunt houden.”
“Omdat ik wát?!”, roep ik uit.
Ik snap er niks van.
Dan komt er een beeld. Van een heleboel stokken, zoals hij die in zijn hand heeft. Ze vormen een rij. En daarmee een grens. Hij heeft het over een grens. Een grens die ik niet ‘gesloten kan houden’? Het raakt me wel heel diep merk ik en ik voel: dit is het. Ineens komen er 2 beelden terug van de afgelopen weken.
Het droombeeld van het stuk vlees dat het andere stuk vlees opeet.
En het beeld dat studente Y. me gaf: van een irriterend kledingstuk dat schuurt en schuurt en zo een wond veroorzaakt.
Beiden beelden gaan over grenzen, kapot gemaakte grenzen…

Ik besluit uit de visualisatie te komen.
Ik moet even los van dit.
Even met mezelf overleggen.

Het erge is: ik snap het helemaal. Ik snap wat ‘de ziek’ bedoelt. Als kind zat ik in een situatie waarbij iemand doorlopend over mijn grens ging. Het was mijn moeder. En ik kon er dus niets tegen doen, want ik was van haar afhankelijk. Mijn grens is beschadigd geraakt en ‘de ziek’ heeft de taak op zich genomen om die grens te bewaken. Met z’n stok. Alles wegjagen wat ook maar enigszins dreigend overkwam. Alles! Niet om me te pesten, maar om me te beschermen.

Ik zie ook ineens hoe dit, dit gedrag, ook mijn eigen gedrag is geworden. Hoe vaak ik niet afwerend reageer wanneer er iets of iemand op me af komt. Mijn telefoon? Neem ik nooit op. Zelfs niet als-ie naast me ligt en afgaat. Ik wil geen indringers in mijn leven, op geen enkele manier. Alles moet weg, weg, weg, tenzij ik zelf het initiatief neem. Ik ben geworden zoals de ziek.

Al het bovenstaande, ervaar ik als een enorm inzicht.
Een inzicht dat moet bezinken en waarvan ik moet bijkomen.
En daar, zittend in de zon in de tuin
val ik in slaap.
En vlak voordat ik in slaap val, voel ik:
m’n huid die rustiger wordt…

... DE OORZAAK VAN DE BRAND (3)

Droom:
Ik zie een stuk vlees.
Het vreet
aan een ander stuk vlees.
Het beeld is walgelijk.
Ik schrik wakker.

Iets wil me iets zeggen…

“Dat je intens hebt gedroomd deze twee weken, is wel een teken dat er wat gebeurt”, zegt mevrouw M. tijdens de 2e afspraak.
Ligt het nou aan mij, of zegt ze het tegen zichzelf? Alsof ze zichzelf wil overtuigen dat we op het goede pad zitten. De twijfel is ook bij haar toegeslagen…
“Voordat we de regressie gaan doen, wil ik eigenlijk nog even heel direct met je onderbewustzijn gaan praten om te zien of we op het goede pad zitten”, zegt ze. “Ik vraag je straks om zo te gaan zitten…”
Ze zet haar elleboog op de leuning van haar stoel, de onderarm staat omhoog en haar hand hangt slap naar beneden.
“We noemen het wel ‘The Swan’”, zegt ze. “Via je hand, wil ik mij richten tot je onderbewustzijn terwijl jij ondertussen gewoon ‘bij’ bent. Ik wil je vragen om je aandacht op iets anders te richten terwijl ik dat doe.”

Op iets anders…
Oke.
Dat wordt dan de Levensboom van Klimt.
Ik besluit eerst het aantal krulletjes in de takken te tellen. En daarna het aantal ondergrondse en bovengrondse driehoekjes. Maar hoewel dat veel concentratie vergt, hoor ik toch wat mevrouw M. doet, nadat ze met haar stoel heel dicht bij mijn zwanen-arm is komen zitten.
“Onderbewustzijn van Janneke, kunnen wij praten? Hoe zeg jij ‘ja’?”
Tot mijn verbijstering voel ik dat mijn pink een soort spastische beweging maakt. Deed ik dat?
“Fijn, dank je wel onderbewustzijn”, zegt mevrouw M. “En hoe zeg je ‘nee’?”
Dit duurt even, maar dan duikt mijn duim zomaar naar beneden. Nou ja zeg…
Driehoekjes tellen Jan, niet mee bemoeien…17, 18, 19, 20…
Ik probeer er het hele gesprek ‘niet bij te zijn’. Sommige vragen ‘mis’ ik omdat ik bij de driehoekjes zit. Anderen hoor ik heel helder. Een enkele keer wil ik zo graag dat er een bepaald antwoord komt, dat ik mezelf niet vertrouw wanneer mijn vinger een bepaalde kant op gaat. Ik ken mezelf. Als ik pendel, is dat ook alleen betrouwbaar wanneer ik mijn ogen gesloten hou.
Een ding vind ik wel heel opvallend. De vraag van mevrouw M. of ik de afgelopen weken last heb gehad van het Herxheimer-effect wordt onmiddellijk beantwoord met ‘nee’….

Mevrouw M. is tevreden over het gesprek met mijn onderbewustzijn.
“We zitten op het goede spoor, dus ik wil toch voorstellen om de regressie te gaan doen”, zegt ze. “Op zoek naar de veranderingen die in het verleden gespeeld hebben en die jou een gevoel van onveiligheid hebben gegeven.”
Ik zie al 2 weken op tegen die regressie. Ik heb geen zin meer in het verleden. Ik vind dat ik wel genoeg therapie heb gedaan. Nou weet ik het wel. Maar gelukkig blijkt dit een meer gevisualiseerde vorm te zijn.
“Op een bepaald moment kom je in een lange gang met allemaal deuren”, vertelt mevrouw M. “Daarop staan de jaren van je leeftijd. Je begint in het nu en je loopt zo ver mogelijk terug naar het begin van je leven. Als je voor een deur komt waar je spanning bij voelt, blijf je staan. Je hoeft niet naar binnen, maar je opent hem wel en je neemt waar wat er is. Daarna vraag ik je om die ruimte te veranderen zodanig dat je je er prettig kunt voelen. En ik wil je vragen om het kind dat bij die ruimte hoort naar een veilige plek te brengen. Kijk maar bij hoeveel deuren je dat voelt.”

We gaan van start.
En ik doe het allemaal.
Keurig.
Zoals van me gevraagd wordt.
Want zo ben ik.
En het is ook niet dat ik er niks bij voel.
Ik zie een paar hele nare kamers, die ik helemaal overschilder en soms voorzie van nieuwe ramen en openslaande deuren. En ik red een paar kinderen en breng ze naar mijn lievelingsplek op de hei.
Ik doe het allemaal en er rollen ook zeker tranen…

En toch.
Een raar gevoel.
Iets klopt hier niet…

Diezelfde avond voel ik het al… Het onheilspellende gevoel van gedonder in de verte. Van naderend onweer. En de nacht die volgt, is niet te beschrijven. Mijn huid staat in brand en laat zich niet meer blussen. Niet met medicijnen, niet met ontspanningsoefeningen, niet met een koude douche en zelfs niet meer met blokken ijs. Ik raak hevig onderkoeld en zit te rillen en sta tegelijkertijd in brand. Ik huil doorlopend en heb het gevoel hier nooit meer uit te komen.
Dit is de hel.

(Nog even volhouden mensen… Dat kunnen jullie. Ik weet het…)

...OORZAAK VAN DE BRAND (DEEL 2)

Binnen drie dagen had ik een afspraak geregeld
met een hypnotherapeute
bij mij in de buurt.

Ik voelde me positief gespannen en keek ernaar uit. Op een regenachtige woensdagmiddag belde ik aan bij mevrouw M. We liepen naar boven in haar statige huis en ze leidde me naar haar werkkamer. Daar zag ik meteen dat aan de muur een versie van De Levensboom van Klimt hing. Ik ben dol op Klimt, dus dit was een buitengewoon goed voorteken.

Mevrouw M. zei dat ze al meerdere mensen met allergie-klachten had kunnen helpen. Ze had wat vragen van tevoren gesteld, per mail. We namen de klacht nog verder door en ook de mogelijke oorzaak. Mijn allergie is ontstaan rond mijn 4e, vrij plots en in die tijd speelde er ook dingen met een onveilige thuissituatie. We kwamen tot de conclusie dat het een met het ander te maken had.
“Je onderbewustzijn kan door die onveilige situatie destijds besloten hebben om in verzet te komen tegen bijvoorbeeld veranderingen, waar jij zoveel last van hebt. Ik breng je straks onder hypnose. Je maakt alles gewoon mee, maar ik stuur jou als het ware op een soort reisje, terwijl ik ondertussen praat met jouw onderbewustzijn en vraag of het het verzet wil stoppen.”

Het klonk even bizar als logisch. En ik had al besloten om me er zoveel mogelijk aan over te geven. Dus volgde ik de stem van mevrouw M. die me in een diepe, diepe ontspanning bracht. Van daaruit ging ik op mijn reisje. Het werd een zeiltrip in mijn jeugdbootje, dat ineens voor mij klaarlag. Ik voer over plassen en door sloten, terwijl ik op de achtergrond hoorde hoe mevrouw M. vriendelijk maar dringend vroeg of iets in mij ergens mee op wilde houden. Ik dacht: ‘het zal wel’ en zeilde lekker door.

Tegen het eind liet mevrouw M. me nog wat dingen bewust loslaten en in de mand van een luchtballon gooien die vervolgens wegvloog. Aan de rand van een spiegelglad meer, vroeg ze me de innerlijke vrede te voelen en dat met mijn duim en wijsvinger op elkaar.
“Dit is je ankerpunt”, zei mevrouw M. “Het is goed om dit de komende 2 weken regelmatig te herhalen voor jezelf, met je duim en wijsvinger op elkaar, om de behandeling te versterken.”

Ik was bekaf toen ik naar huis fietste.
We hadden een afspraak gemaakt voor over 2 weken.
Dan zouden we een regressie-behandeling gaan doen.
Terug naar dat verleden.
“En stuur me over een week even een mailtje over hoe het gaat”, vroeg ze me.

Het was die avond dat ik, als een naderende tsunami, de eerste zwaardere aanval aan voelde komen. En in de loop van de dagen en nachten werd dat steeds erger. Erger dan ze in tijden geweest waren. Na 3 dagen mailde ik mevrouw M. om dit te vertellen. Zij mailde terug:
‘Dit klinkt als het Herxheimer-effect; een tijdelijke verergering van klachten als gevolg van de behandeling waarbij afvalstoffen zijn vrijgekomen.’

O.

Ik las over het Herxheimer-effect en het bleek inderdaad een bekend iets dat bij allerlei soorten behandelingen voorkomt. Ik herkende ook wel wat van de genoemde kenmerken, maar eigenlijk kreeg ik vooral last van een heel ander effect. Het zogenoemde ‘Na-48-jaar-zoeken-en-teleurstellingen-vrees-ik-dat-ook-dit-het-weer-niet-gaat-worden’-effect. Ook wel ‘wanhoop’ genoemd. Want langer dan het lijstje van ‘dingen die ik heb geprobeerd en wat ik ervan leerde’ is het lijstje van ‘dingen die ik het geprobeerd en die niets opleverden’. En een zeer schadelijke bijwerking daarvan is: er niet meer in durven geloven. Terwijl ik zeker weet dat Geloof een heel belangrijk onderdeel is van welke behandeling dan ook. En zo kwam ik ook nog in conflict met mezelf.

Het was lang geleden dat ik zo hard om hulp had gebeden.
M’n handen deden er zeer van.

Die zondag gaf ik les.
Het was een lastige dag.
Mijn huid deed zeer, ik was moe en onderdrukte de ene aanval na de andere.
Maar ik durf te zeggen dat niemand iets merkte.
En ook dat dat goed was zo.

’s Middags moesten mijn studenten in tweetallen werken, maar ze waren met een oneven aantal. En dus ‘moest Y. op mij’. Altijd extra spannend voor de student.
De opdracht was om via een metafoor in één keer tot ‘de au van de klant’ te komen.
Y. ging zitten en voelde.
“De metafoor die in me opkomt is huid”, zei ze.
Kippenvel.
Pokerface.
“Ik voel een verwonding die heel erg pijn doet en die er al heel lang zit. Ik voel dat die is ontstaan door het heel lang schuren van iets over die huid, zoals een kledingstuk dat niet lekker zit, iets dat irriteert. Ik voel dat je dit niet zelf op kunt lossen. Hier is hulp bij nodig en het kost tijd.”
De woorden over ‘het irriterende kledingstuk’ raakten me op een heel diep niveau.
Zijzelf keek ondertussen met een hoofd van: ‘Het zal wel weer nergens op slaan’.
Ik stelde haar gerust en zei dat ik zo meteen feedback zou geven.
Deel 2 van de oefening was: uitreiken naar de spirituele wereld om te zien wat die over dit onderwerp te zeggen had.
“Ik zie een leraar van jou. Een hele oude man. Hij heeft je al door meer moeilijke momenten in je leven heen gesleept. Je kent hem heel goed. En hij heeft een houding van: maak je niet druk, dit ga je gewoon oplossen…”

Ik begreep heel goed wat hier gebeurde:
Spirit greep in.
En vroeg me
om vertrouwen te houden.

(Jaja, nog een cliffhanger. Dus weer even geduld...)

ZOEKTOCHT NAAR EEN OORZAAK

Ik heb een allergie.
Een allergie voor… ja, voor wat eigenlijk niet?
Dierenharen, pollen, stof, tarwe, groene groenten, melk, kip, rijst, hormonale veranderingen, seizoenswisselingen…
Het werd in de loop der jaren eigenlijk steeds meer.

Toen ik 4 was begon het. Ik zat onder de eczeem en was benauwd. Vaag heb ik nog herinneringen aan die begintijd. Elke avond verkoelende poeders op de brandende, rode plekken. En kokers eromheen voor de nacht zodat ik niet kon krabben. Ik dacht dat ik gek werd.
Rond mijn 18e werd het heel erg. Mijn huid was overal kapot, ik sliep niet meer, vervelde doorlopend. Ik verstopte me omdat ik me een monster voelde. Iedere beweging deed zeer en mijn huid werd mijn vijand. De situatie liep uit de hand en ik belandde in het ziekenhuis. Daar moest ik een maand herstellen, qua huid en qua uitputting. Er viel daar ook een kwartje: buiten het ouderlijk huis had ik veel minder last. Thuis was stress en stress was een verslechterende factor. Vanuit het ziekenhuis, ging ik op kamers…

Daarmee was de allergie nog niet weg. Ik begon te zoeken naar de oorzaak van dit alles. Want de reguliere geneeskunde hielp me met pillen en hormoonzalven, maar het was het blussen van een brand die steeds weer oplaaide. Waarom?

Dingen die ik heb geprobeerd en wat ik ervan leerde:
• Ademhalingstherapie leerde me om de bijbehorende hyperventilatie onder controle te krijgen.
• Haptonomie leerde me dat ik grenzen had die ik continu overschreed.
• Gesprekken met een antroposofische arts leerden me anders naar ziekte te kijken.
• Creatieve therapie leerde me om mijzelf emotioneel uit te drukken.
• Een Dagboekgroep was het vervolg daarop, maar dan in het bijzijn van anderen.
• Psychiatrie leerde me op te staan voor mezelf.
• Psychologie leerde me beter inzicht te krijgen in wat ik nodig heb.
• Een internist leerde me anders te eten.
• Een healer hielp me eens een week lang compleet van de jeuk af. Toen keerde het terug. Ik vroeg hem daarnaar. Hij zei: dan heb ik alleen symptomen bestreden, maar niet de oorzaak.
Maar wat was dan toch die oorzaak?

Jaren gingen voorbij.
Er waren slechte fases en wat betere fases, maar het is nooit weggeweest. Altijd aanvallen, ’s nachts en in slechtere periodes ook een paar overdag. Ik paste mijn leven eropaan. Ik kan geen vaste baan hebben, omdat ik ergens op de dag moet kunnen slapen. En bij een aanval ga ik naar de wc, om hem zo goed mogelijk op te vangen of ‘weg te ademen’. Ik leef om een teveel aan ‘prikkels’ heen. Ik verstop mijn huid als die slecht is. Een mens is flexibel en je leert met dingen leven.

Sinds een half jaar werd alleen weer slechter. En nog slechter. Mijn hele armen zaten permanent onder de plekken en de aanvallen kregen een nieuw soort felheid. Ik dacht: niet klagen, maar doorgaan…

Totdat.
Het was een week of wat geleden
op een donderdagochtend.
Na een hele slechte nacht.

Ik dacht: nee.
Nee!
Ik ga dit niet accepteren.
Ik moet weer verder op zoek.
Ik moet weten wat dit is.

Ik had die dag een afspraak met collega en vriendin Myrthe Bruinzeel om samen een locatie te gaan bekijken. De locatie was mooi, maar te duur. We besloten ergens thee te gaan drinken. Toen deed ik wat ik nooit doe: ik vertelde haar van mijn ziekte. En hoe erg nu. Ik hoorde mezelf zeggen: “Het voelt als een programmeer-fout.”
En zij zei: “Heb je weleens gedacht aan hypnose?”

Nee, dat had ik dus nog niet…

(Volgende keer meer. Cliffhanger…)

RARE CURSUS

Ik had ze gewaarschuwd.
Ik had gezegd dat het een hele rare cursus is.
Waarin we hele rare dingen gingen doen.

Maar ja, wisten zij veel? Het antwoord: ja, ik denk dat ze precies wisten waar ze aan begonnen. Niet met hun hoofd, maar met hun intuïtie. Dat is het wonderschone van intuïtie; je weet er dingen mee waarvan je niet wist dat je ze wist.

Ik geef die cursus al meer dan 10 jaar. En ook als juf blijf ik leren, want in de loop van de tijd heb ik hem helemaal veranderd. Van een best wel serieuze leerplek is-ie nu verbouwd tot een speeltuin met de gekste speeltoestellen. En dat laatste werkt heel goed, heb ik ontdekt. Dat legde ik ook maandag uit, bij de start van de nieuwe cursus: benader dit niet te serieus, maar sta jezelf toe om te spelen. Dan leer je het meest.

Neem het voorstelrondje. Vroeger ging dat zo: ‘Ik ben Patricia en ik ben secretaresse en ik kom uit Krommenie.’ Tegenwoordig vraag ik iedereen wat zijn/haar lievelingskleur is en wat die kleur voor ze doet. Dan krijg je: ‘Ik ben Patricia en mijn lievelingskleur is mosgroen. Die kleur maakt me rustig. Hij doet me denken aan de trui die mijn oma ooit voor me breidde in die kleur en mijn oma heeft een tijd voor mij gezorgd. De laatste tijd trek ik weer naar die kleur toe. Nu ik erover nadenk: hij herinnert me eraan dat ik nu goed voor mezelf moet zorgen.
Na het voorstelrondje liggen er 8 kleuren en 8 verhalen op tafel. En voelt iedereen de ruimte om te zijn wie hij/zij is.
Zo mooi.

De tweede oefening die we maandagavond deden was een meditatie, gevolgd door een visualisatie. Daarin liet ik ze een wandeling maken door een tuin, welke tuin er ook maar in ze opkwam. Vervolgens zei ik dat ze als het ware ‘geroepen’ werden door iets in die tuin en vroeg ze het goed te bekijken en ‘te luisteren wat het hen te vertellen had.’

Rare opdracht natuurlijk.
Maar niet voor je intuïtie.
Die weet precies wat hier de bedoeling is. Dit is een kans om gehoord te worden! Dus: daar kwamen de verhalen. De verhalen van de ziel. Want intuïtie is het zintuig van de ziel. Het is het kompas dat je ziel helpt de weg te vinden in deze aardse jungle. En boy, wat een verhalen kwamen er weer maandag.

Iemand dacht dat de oefening bij haar niet echt gelukt was. Ze zag haar opa, in zijn eigen tuin. “Hij deed niks. Zoals hij dat ook in zijn aardse leven niet deed; urenlang zat-ie gewoon in die tuin. Ik weet niet wat ik hiervan moet maken.”
Ik vroeg: “Kan het zijn dat je intuïtie je wil vertellen dat je af en toe eens niks moet doen?”
Het raakte haar zichtbaar. “Ik ben vandaag naar huis gestuurd van mijn werk, met hoofdpijn. Thuis, op de bank, ben ik in slaap gevallen. Ik doe inderdaad teveel.”
Duidelijke boodschap.

Iemand was in de tuin van haar oom en tante terecht gekomen. (Een bekende tuin dus!). En daar was een schommel aan een boom die haar riep. Ze luisterde en hoorde de volgende belangrijke boodschap: ‘Je beweegt wel, maar je komt niet vooruit.’ Ze schrok ervan, maar herkende het wel. Onderweg had ze in een flits een vosje gezien. Die droeg het advies in zich. Die vos was op bezoek in die tuin, maar hij woonde in de vrije natuur. Het advies: durf het bekende weer te verlaten, op zoek naar je eigen vrije natuur. Ze voelde het helemaal.

Er was iemand die vlinders zag met gezichtjes. Ze had ze niet verstaan. Huiswerk: ga er thuis nog een keer voor zitten om te horen wat ze zeggen.
Er was iemand die een poort half open had zien staan, maar er niet doorheen durfde. Huiswerk: Open de poort eens helemaal en kijk eens wat erachter is. Alleen kijken, verder niks.

Raar huiswerk.
Rare cursus.
Maar o zo belangrijk voor de ziel…

[3 oktober, 20.00 uur: Avond van de Ziel. We zijn verhuisd naar de kapel, dus er is weer plek. Iepenlaan 26, Bussum. reserveren@jannekeleber.nl]

300 REDENEN OM HET NIET TE DOEN...

“Maar hóe dan?!”, zegt T.
Ze klinkt een beetje wanhopig.
“Hóe kan ik mijn ziel dan voeden?!”

Dat ze er op het diepste niveau er een beetje verpieterd bij ligt, dat is haar wel duidelijk. Het ligt dan ook letterlijk op tafel in de vorm van de linten die ze heeft getrokken. Het ‘aardse’ lintje, getrokken met ogen open, is hardrood (kleur van wilskracht) en het lintje dat ze trok met ogen dicht, dat van de ziel: een heel vagig bruin.

Los daarvan herkent ze het gevoel ook. Ze beschrijft het zelf als, als ‘leeg van binnen’ en ‘niet het gevoel hebben dat ik bezig ben met wat ik hier moet doen.’ Yep, dat zijn tekenen van een niet zo blije ziel die vraagt om aandacht en om voeding.

Het is wel belangrijk te erkennen dat het niet raar is dat de ziel is ‘ondervoed’. We leven in een wereld en een tijd waarin het woord ziel niet of nauwelijks wordt gebruikt. En dat staat ergens voor, namelijk voor het niet-bewustzijn van dat deel van ons dat we werkelijk zijn. Dat is niet raar, want waar moest je dat geleerd hebben? Thuis? Op school? Uit de krant of op het werk? Het gaat helemaal nergens over de ziel. Behalve in een consult bij een medium.
Maar goed, dat gezegd hebbende: aan de slag.

Ik begin mijn verhaal:
“Allereerst: de ziel schreeuwt niet, zoals het hoofd en emoties dat kunnen doen, nee de ziel praat zachtjes. Dus wil je hem verstaan, dan is er een bepaalde mate van rust nodig in het leven. Stukjes niks. Een beetje leegte. Niet echt hip in deze tijd, maar wel heel belangrijk. En indien mogelijk ook bijvoorbeeld in de vorm van meditatie, want dat is aandacht en ruimte voor de ziel.”
“Ik had al de neiging om me wat meer terug te trekken uit van alles”, zegt ze. “Maar ik gaf er maar niet aan toe, want ik dacht: wat dan?”
“Zie het niet als iets verkeerds”, zeg ik. “Probeer het eens voor een tijdje. Rust en ruimte om weer eens te luisteren naar jezelf en jouw ziel.”
“Oke”, zegt ze. “Maar hoe klinkt een ziel dan?”
Goeie vraag.
“Behalve zachtjes, praat de ziel ook geduldig”, zeg ik. “En vaak in de vorm van verlangens. Heb je een steeds terugkerend verlangen dat je niet begrijpt? Luister ernaar. Of het nou gaat om een kleur die je per se wilt hebben, of dat je een bepaalde film wilt terugzien, of het verlangen naar stilte… De ziel wéét: daar zit iets. Een inspiratie, een inzicht, een ontmoeting met iemand, iets dat nu belangrijk is.”

“Daarnaast vraagt een ondervoede ziel om… voeding. Weet je wat jouw ziel voedt?”
Ze haalt haar schouders op.
“Het zijn sowieso de dingen waar je je gepassioneerd over voelt. Je hebt mensen die het hebben van kunst, of van koken of van bezig zijn met dieren.”
Bij het noemen van dat laatste voel ik een rilling. Dat is mijn ziel en die zegt: bingo. Dieren, daar zit het bij haar.
“Klopt”, zegt ze.

Grappig hoe het lichtbruinige lint op tafel ineens een stuk donkerder lijkt te worden.
“Ik voel een vacht”, zeg ik. “Bruin en glanzend. Ik wil hem borstelen. Ben je graag met paarden bezig?”
Haar ogen twinkelen ineens, voor het eerst in dit gesprek. Alsof het licht vanbinnen aan gaat.
“Grappig dat je het zo zegt”, zegt ze. “Want rijden kan ik niet meer, dus ik dacht dat het hoofdstuk paarden voorbij was. Maar ik dacht laatst nog: ik vind het ook heerlijk om bij paarden te zijn. Als ze me aankijken, dan voel ik me gezien tot in mijn ziel en dan kan ik wel huilen van geluk. Dan heb ik het gevoel: ik ben er weer.”
Zo, dát is een statement.
En wel uit het diepst van haar wezen.
Ze staat zelf ook versteld.

Dit is hoe een consult idealiter verloopt. Niet dat ik vertel wat een ander moet doen, maar dat we samen naar een plek gaan, waar de klant zijn/haar eigen antwoord vindt. En hier is het antwoord: contact met paarden, dát is nodig, als voeding voor de ziel. Voor het contact met zichzelf.
“Ik voel wel paarden bij je in de buurt”, zeg ik.
“Klopt”, zegt ze. “Er is een paarden-pension niet ver bij mij vandaan. Ik heb erover gedacht om me aan te melden als vrijwilliger.”
Ze dacht erover, maar… het kwam er steeds niet van.
Er waren 300 praktische redenen om het niet te doen.
Maar na vandaag is er 1 doorslaggevende reden om het wel te doen.
Luisteren naar haar eigen verlangens.
Naar dat wat nodig is.
Zorgen voor haar ziel.

(Avond van de Ziel, 3 oktober 20.00 uur, kleine zaal Majella Kapel, Iepenlaan 26 Bussum, 15 euro, nog 5 plekken over…)