Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ERKENNING VOOR DE TEKSREDACTEUR

Vandaag weer een dagje gewerkt op de tekstredactie van het omroepblad. Tekstredactie werk is mooi werk. Fouten eruithalen, de tekst inkorten, zinnen beter laten lopen, soms een kop verbeteren of de 'tone of voice' aanpassen. Voor mij als taalfreak voelt het als spelen met mijn favoriete dingetjes: woorden.

Maar het werk van de tekstredacteur wordt niet altijd gewaardeerd. Redacteuren volgen soms met argusogen wat tekstredacteuren met hun 'kindjes' doen. Fouten die je over het hoofd ziet, worden je natuurlijk aangerekend en zelden of nooit zien mensen wat voor geniale oplossingen je soms verzint.

Neem nou vanmiddag. Ik kreeg een zogenaamde 'tribune-pagina' op mijn scherm; een spread, bestaande uit allemaal korte stukjes, aangeleverd door de omroep zelf. De pagina was al opgemaakt, maar geen enkel stukje paste, dus moest ik ze allemaal inkorten. Natuurlijk zonder dat er informatie verloren zou gaan. Puzzelen dus. In een stukje over 'omgaan met spanningen' stond bijvoorbeeld deze zin:
'Als u teveel spanning voelt, kan dat ervoor zorgen dat uw denkvermogen verlamd raakt.'
Los van het feit dat het een k**-zin is, kan hij ook de helft korter:
'Te veel stress kan uw denkvermogen verlammen.' Zeven woorden winst: hatsjiekiedee!

Uiteindelijk pasten alle stukjes. Toen bleek dat de vormgeving nog graag een zogenaamde bovenkop wilde boven een verhaal over een nieuwe campagne van het WNF. Het verhaal ging over de gevaren van watertekorten voor dieren in Afrika en er stond een foto bij van twee schichtig kijkende tijgers. Er was ruimte voor vier woorden. Puzzelen, puzzelen... En toen de oplossing: Levens op het spel. Wauw! Geweldig! Lengte goed, toon goed en helemaal passend bij het plaatje!

Van binnen juichte ik en feliciteerde mezelf met deze vondst.
Om mij heen typte iedereen rustig verder.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments