Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EIGENLIJK GEEN LEVEN

Vriendin M. heeft suikerziekte. Al zo lang ik haar ken en dat is sinds de middelbare school. Maar een paar jaar geleden verslechterde haar toestand. Na Mavo, Havo, VWO, een studie economie en diverse specialisatie-opleidingen te hebben afgerond, werd ze in een keer 100% afgekeurd. En belandde in de WAO.

Nu zit ze dus thuis, al een paar jaar. En iedere ochtend is de grote vraag: wat kan ik vandaag? Want op een slechte dag kan M. niets, behalve uitgeteld op bed liggen. En op een goede dag, kan ze net de hoogstnoodzakelijke dingen doen.

Vandaag vroeg ik wat ze daar eigenlijk onder verstaat, de hoogstnoodzakelijke dingen. "Nou, opstaan, douchen, aankleden, een paar keer per dag wat eten en bijvoorbeeld een was draaien of boodschappen doen, of zoals vandaag: thee drinken met een vriendin", zei ze. Ik keek haar aan, waarschijnlijk met een blik van: is dat alles? Toen zei ze: "Ja, het is eigenlijk geen leven."

Ze lachte erbij en ik zag aan haar dat ze het inmiddels heeft geaccepteerd. Toch bleef die zin de rest van de dag in mijn hoofd hangen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments