Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE VERBORGEN KINDERTEKENING

Ik vroeg me af of dat leuk zou zijn, een lezing over kindertekeningen. Maar toen de dame in kwestie, Harriët Hofstede, het woord nam, was ik meteen overtuigd. Ze praatte vlot en geestig en nam zichzelf niet erg serieus. Ze sprak met veel gebaren en zat daardoor binnen de kortste keren onder het schoolbordkrijt. Over haar beroep - psychologe en pedagoge en expert op het gebied van kindertekeningen - was ze enorm enthousiast. "Jullie kennen dat wel, van die verplichte eetavondjes met allemaal stellen. Oersaai vind ik dat persoonlijk. Maar als het bij mij thuis plaatsvindt, laat ik ze vaak allemaal wat tekenen. En dan worden het toch boeiende avondjes!"

Ook wij werden aan het tekenen gezet. "Maak de tekening die je als kind altijd graag maakte", luidde de opdracht. "En zet je naam eronder, zoals je dat vroeger ook deed." Het leek me onmogelijke opgave, want hoe moest je dat doen? Toevallig schoot me wel een bepaald soort zelfportret te binnen dat ik als kind eindeloos tekende. En gek genoeg kwam het als vanzelf weer op papier, alsof mijn hand nog precies wist wat te doen.

Toen ik klaar was en om me heen keek naar de creaties van de anderen, leek het wel of ik weer op de lagere school was beland. Een vrouw toonde haar tekening van een boot waarop haar vader zat. Een andere vrouw had zichzelf heel kleurrijk 'dansend in een lampenwinkel' neergezet. Ze zei dat ze zich, tot haar verbazing, weer precies zo voelde als toen ze die tekening vroeger maakte. Dat bleek voor veel mensen te gelden. Verder waren er de bekende huisjes met rook uit de schoorsteen en paarden en auto's. Maar allemaal precies in die typische kinderstijl en de namen eronder in onvervalste kinderhandschriften.

Verbijsterd hierover liep ik na afloop naar huis. Sinds ik moeder ben, zie ik in mijn kind dagelijks datgene wat ik vroeger nog was en nu niet meer ben. Maar blijkbaar zit dat, hoewel heel diep, toch nog ergens van binnen opgeslagen.

Ps. Harriët Hofstede zit maandag in Netwerk.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments