Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

LIBELLE OF DE WAARHEID

Ik ben zwanger.
Vijf maanden nu.
Er is geen ontkomen meer aan.

Mijn buik steekt uit, ik begin al moeizaam te bewegen en ik heb allerlei klachten en pijntjes. Die horen erbij, weet ik nu. Maar vroeger wist ik dat niet. Ik las er niets over in de bladen. Ik hoorde mijn zwangere vriendinnen er niet over praten, want om zwangerschappen heen hing een roze wolk. Hooguit hoorde ik een vrouw verzuchten dat het 'zwaar' was. Maar dan keek naar zo'n buik en dacht ik: ja, dat snap ik.

Nu weet ik dat ik er niets van snapte.

Bij mijn eerste zwangerschap speelde ik het spelletje nog mee. Ik klaagde niet, vertelde niet van de pijnen in rug, buik en liezen, de klem zittende maag en het opkomende maagzuur als gevolg, zodat ik vier maanden zittend moest slapen. De vermoeidheid, waardoor ik elke avond om negen uur uitgeteld op bed lag. De angst: want zou alles wel goed gaan? De onzekerheid over het nieuwe leven, na de bevalling.

Maar tijdens deze zwangerschap heb ik besloten te breken met de leugen. Gisteren zat ik aan tafel met vijf jonge vrouwen die allemaal nog nooit zwanger waren geweest. Ze stelden vragen en ik zei: wat wil je horen: de Libelle-versie of de waarheid? Ze wilden de waarheid. Die viel sommigen nogal rauw op hun dak. "Je maakt niet echt reclame", zei er eentje. Ik schrok en dacht: doe ik hier wel goed aan?

Een ander vroeg achteraf of even mocht voelen als het kindje trappelde. Dat mocht. Ze voelde en ze glimlachte. Bij haar had ik het gevoel dat ik het juiste beeld had geschetst.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment