Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET FEESTJE DAT GEEN FEESTJE WAS

De dag leek aardig te beginnen. De pipo kwam 'pas' om 7.25 en daarna kon ik nog heel even gaan liggen. Bij het ontbijt stelde ik wel vast dat ik me niet helemaal geweldig voelde, maar dat kon nog veranderen, want we hadden nog een verjaardagsfeestje.


Daar aangekomen zat de kleine kamer al aardig vol met mensen, waar ik niet op had gerekend. Ik schudde handen met iedereen, maar voelde geen connectie. Er hingen geen slingers of ballonnen. De jarige en zijn vrouw liepen af en aan met koffie, thee en taart. Tussendoor kon de jarige nog net af en toe een cadeautje uitpakken. Een van de gasten had een rookworst voor hem meegenomen. "Lekker", zei de jarige. De ouders van de jarige hadden hun hond bij zich, die iedereen in het gezicht probeerde te likken. Daarop zei het echtpaar steeds: "Niet doen Jeroen", waarop Jeroen vrolijk doorliep naar de volgende gast en weer begon. Toen de ouders van de jarige werd gevraagd welke van de twee zelfgebakken taarten zij wilden, zeiden ze dat ze helemaal geen taart wilden. Niemand besteedde daar aandacht aan, maar ik vroeg me een uur lang af waarom dat was. Ik vroeg het niet, want ik stond op 'dicht'. Ik hoopte nog dat ik op 'open' zou gaan, maar ik vreesde het ergste.

De gespreksonderwerpen bleven lokaal. Totdat een van de gasten vertelden van de crematie van zijn hond. En daarna van die van zijn vader. Hij zei dat hij de urn nog een tijdje met zich mee had genomen en soms hier en daar een beetje verstrooide. Dat zorgde voor enige algemene hilariteit. Iemand vertelde dat er tweeënhalf kilo as van een mensenlichaam komt. En een ander wist dat je ook zelf de oven aan kunt steken in sommige crematoria, als je dat wilt.

Sommige gasten vertrokken alweer binnen een uur, omdat ze 'moesten werken' of om andere hele legitieme redenen. Ik zag aan A. dat ook hij zich niet vermaakte, dus vertrokken binnen niet al te lange tijd. Om thuis vast te stellen dat dit feestje helemaal geen feestje was. Daarna hoorde ik van de dood van Marco Pantani.

De middag was er een met zware depressies en hier en daar een huilbui.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments