Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

PLAATJESLAND

Nog even over de psycholoog van gisteren. Die legde me namelijk nog iets uit: "Als je je goed voelt, leef je in de primaire werkelijkheid. Dat is het leven zoals het is. De realiteit. Om daarin te kunnen verblijven, moeten een aantal hele menselijke verlangens vervuld worden, zoals het verlangen naar veiligheid, geborgenheid, liefde, seks en een-zijn met een ander. Als te veel verlangens daarvan niet worden vervuld, beland je in een secundaire werkelijkheid. Dat is een wereld van plaatjes, van 'hoe het zou moeten', het is een nep-wereld waarin veel draait om geld en waarin je heel ongelukkig en depressief wordt vroeg of laat. De meeste van mijn patiënten zitten in die secundaire werkelijkheid."

Ik herken die wereld. Ik heb hem vaak mede helpen scheppen, bij bladen als Libelle. 'Zo is Pasen echt een feest' 'Maak uw eigen Japanse tuin' 'Stamppot na een winterse wandeling' (inclusief de wandeling en het recept voor de stamppot). Oftewel: 'Doe het zo en je wordt gelukkig'.

De psycholoog vertelde dat hij een collega heeft die werkt bij de Rutgersstichting. "Onlangs kreeg ze een hausse aan jonge vrouwen die allemaal hetzelfde probleem hadden: ze konden geen multiple orgasme krijgen. Wat bleek: daar had een artikel over in de Viva gestaan."


En zo blijkt een groot deel van onze maatschappij in 'plaatjesland' te leven. En hoe krijgen we onszelf daar in godsnaam weer uit.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments