Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

GEEN HAAN

Vanmiddag sloeg weer een depressie hard toe. Bij ieder beeld dat ik zag - een bruin blad aan een plant, een foto van vroeger, een tekening van de kleine pipo - liepen de tranen me over mijn wangen. Het was afschuwelijk.

Ik stelde de kleine pipo voor naar de kinderboerderij te gaan. Hij voelde er weinig voor. "Maar mama voelt zich zo verdrietig als we binnen blijven", zei ik oprecht. De pipo zuchtte. "Goed dan", zei hij. "Maar de haan mag niet kukeleku doen, want dat vind ik eng."

We kwamen aan bij de kinderboerderij. Het motregende en overal lagen plassen. De geiten en schapen lagen binnen in het hooi en ook de hangbuikzwijntjes, zijn favorieten, zaten achterin hun hok en toonden zich niet. En toen, tot overmaat
van ramp, zetten de haan het op een kraaien. De kleine pipo, die al van baby af aan angst heeft voor dat geluid, sloeg zijn handen voor zijn oren en stampte op de grond. "Jij zei dat-ie, dat-ie, dat-ie dat niet ging doen!", brulde hij woedend tegen mij. Om vervolgens hard richting de uitgang te rennen. Met veel 'sorry' rende ik achter hem aan.

Hoe kon ik dit nog goedmaken? Ik besloot op de terugweg langs zijn 'grote school' te lopen. Daar waar hij na de zomervakantie begint aan een nieuwe fase in zijn leven. Ik had geluk: het schoolplein was nog open, er brandde nog licht en kinderen liepen in en uit. "Even binnen kijken", zei de kleine pipo. Ik tilde hem op, voor de hoge ramen van een klas. "Wat zie je allemaal?", vroeg ik. "Mooi!", zei de pipo alleen maar. "Nou bij die raam." Hij wees. Zo hield ik hem omhoog voor alle ramen. En hij genoot. "Er was een computer en een pinguïn en een hoek met allemaal auto's", zei hij toen hij weer op de grond stond. "En zag je ook kinderen?", vroeg ik. "Ja, ook kinderen. Maar geen haan." Hij zei het met grote stelligheid.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments