Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ZOOTJE LEBER

Op school gingen we tijdens de handwerkles een keer emailleren. Ik emailleerde een naambordje met daarop de tekst 'Zootje Leber'.

Het bordje haalde nooit de voordeur van ons huis. Maar het lag wel altijd ergens. Wat volgens mij wilde zeggen dat niemand de behoefte had om het uit te dragen, maar dat we ons allemaal wel realiseerden dat wij als gezin niet geslaagd waren. Er was geen band, geen samenhang. Wegens een gebrek aan de lijm die liefde heet.

Het zootje is dan ook uit elkaar gevallen. Mijn ouders zijn gescheiden. Ik heb gebroken met mijn moeder. Mijn zus 'ziet' mijn moeder nog wel, maar ook niet meer dan dat. Ik 'zie' mijn vader nog, om de week, anderhalf uur. De kleine pipo is dan het meest ongevaarlijke onderwerp van gesprek. Zus R. en ik 'zien' elkaar nu weer regelmatig, maar hebben elkaar af en toe ook een tijdje 'niet gezien'. Er staat veel verleden tussen ons. Naar verleden, dat stoot af.

Onze ouders zijn er niet in geslaagd een gezin te stichten dat stand hield. Ik stel het inmiddels vast zonder verwijt of emotie, want daar ben ik voorbij. Maar ik ben altijd vastbesloten geweest van mijn eigen gezin wel een liefdevol, warm nest te maken waarin voor nakomelingen de ruimte zou zijn om zich te ontwikkelen. Ik voel me trots als ik vaststel dat dat project tot nu toe slaagt. En ik ben dus ook ontroerd nu mijn zus is bevallen van haar zoon en morgen waarschijnlijk naar huis mag. Het begin van haar eigen gezinnetje. Succes zussie. Je kunt het!
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments