Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

SCHONES WETTERS

Vannacht droomde ik over middelbare school vriendin Trudy, die ik in werkelijkheid al 18 jaar niet meer heb gezien. Toch was in de droom de sfeer tussen ons als vanouds. We kwamen elkaar vaak op de fiets tegen, op weg naar school. Zij riep dan altijd hetzelfde: "Schönes Wetters!", daarmee verwijzend naar de tweede naamval mannelijk en onzijdig in het Duits en die regel dan verkeerd toegepast. Dat was de grap en ik vond hem elke keer weer leuk. Daarna gingen de gesprekken meestal over de liefde, waar Trudy zich iedere keer weer vol overgave instortte, meestal met rampzalige gevolgen.

Op een dag nodigde haar moeder mijn ouders uit voor een kennismaking. Tijdens die gebeurtenis stelde ze heel onbeleefde vragen die gingen over de 'succesvolheid' van mijn ouders, die ze schijnbaar niet groot genoeg vond. Daarbij serveerde ze piepkleine stukjes appeltaart. Mijn moeder liet zich na afloop op haar beurt kennen door haar woede over deze gebeurtenis: "Op audiëntie! Hoe haalt ze het in haar hoofd om ons op audiëntie ta laten komen!" Ik herinner me nog de blik die Trudy en ik tijdens deze schertsvertoning uitwisselden en die zoveel zei als 'oh, heb jij er ook zo een.'

Tijdens beide middelbare schoolreünies die afgelopen jaren plaatsvonden, was Trudy niet aanwezig. Toen ik naar haar ging vragen, hoorde ik dat ze al heel snel was geëmigreerd naar Canada. Ik begreep precies waarom.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments