Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

VAN DE ASSERTIVITEITSCURSUS

We staan in de rij in het tuincentrum. Ik kijk naar de caissière en ik denk ineens: verrek, ik ken jou. Ik heb met jou ooit in een assertiviteitscursus-groepje gezeten. Wat nu te doen? Ik kan het heel omzichtig zeggen: 'herken je me nog van de cursus van mevrouw C?' Maar misschien wil ze daar helemaal niet aan herinnerd worden. En ze lijkt mij ook niet te herkennen.

Als we aan de beurt zijn, valt me op dat ze is veranderd. Het was destijds een vrij vervelend type; een vrouw die getrouwd was met een rijke man, een vrouw die niet werkte en geen kinderen wilde en continu op zat te scheppen over de vele reizen die ze met haar man maakte en over haar avonturen op de tennisbaan. Nu werkt ze ineens wel. Ze heeft haar haar laten groeien en is ze slanker geworden.

Later - we zitten alweer in de auto - denk ik: ze is vast niet meer bij die nare man die ze had en die de hele tijd zeurde dat ze de w.c.-rollen verkeerd ophing (dat herinner ik me nog van haar ontboezemingen tijdens de cursus). Ze is - heel assertief - bij hem weggegaan en nou moet ze op zondag kerstbomen afrekenen in het tuincentrum. Maar ze heeft tenminste wel een leven en dat leek er voorheen nogal aan te ontbreken.

Heeft die cursus toch nog iemand geholpen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments