Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ZO WAS HET

Ooit waren we vriendinnen, zij en ik. In de tijd dat we studeerden in Amsterdam. We hadden niets, reden rond op rammelende fietsen en leiden een simpel en redelijk zorgeloos bestaan.

Later werd het anders. Zij studeerde af en verhuisde naar het Gooi; ik studeerde af en ging naar het Gooi. Deel twee van de vriendschap leek te gaan beginnen onder de titel: Afgestudeerd en verhuist naar het Gooi. Maar deel twee van de vriendschap was minder leuk. Er veranderden dingen. Of (in mijn ogen): zij veranderde. Een van de dingen waar het zich in uitte, was haar veranderende opvatting over geld. Auto's moesten grote auto's zijn, vrienden mochten 'geen ordinaire' vrienden zijn, soms waren er ineens vrolijke, maar spottende opmerkingen over mijn kleren of ons huis en toen ze kinderen kreeg, mochten die niet op een school 'met plebs'.

Deel twee van de vriendschap, was tevens het slot.

Gisteren kwamen we elkaar tegen, midden in het verkeer. Allebei op weg naar Hilversum, naar ons werk. Onze blikken kruisten, ik zag haar gezicht waaraan zoveel herinneringen zitten en in een flits zag ik ons weer samen, verkleed op een feestje. Ik dacht: waarom kunnen we toch geen vriendinnen meer zijn? Zij reed verder, in haar grote auto en ik stapte weer op mijn fiets. Toen wist ik het weer: oh ja, zo was het.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments