Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

WE WETEN HET NIET

De laatste maanden zie je ze meer en meer:
filmpjes van mensen die precies weten hoe alles zit.
En als ik luister naar die theorieën…
snap ik er niks van.

Nou zegt dat op zich nog niets, want dat kan natuurlijk. Ik denk zelfs dat ik maar heel weinig snap. En als ik iets snap na al die jaren, is dat het eigenlijk ook allemaal niet te bevatten is als het om het spirituele gaat. Het is zo groots, zo intelligent, zo onnoemelijk creatief en liefdevol… ik verwonder me iedere keer weer. En het voelt dat het mijn rol is om die verwondering te delen, in mijn werk, mijn lessen en mijn blogs. Nooit om te zeggen: ‘ik weet precies hoe het zit’. Maar de vraag is: kun je dat überhaupt wel zeggen als het gaat om de hele grote vragen?
Ik besprak het vorige week nog met studenten: Pas op dat je in antwoord op vragen van cliënten, of in andere gesprekken met mensen over ons werk, nooit de houding aanneemt van iemand die het allemaal weet. Want dat is gewoon niet zo, ook al zou je het misschien graag willen. En als je pretendeert het wel te weten, dan is dat misleiding in mijn ogen. Vraagt bijvoorbeeld een klant: ‘Waarom zijn mijn beide kinderen overleden?’, dan is er maar één juist antwoord: ‘Ik weet het niet.’ En dat is echt het enige juiste antwoord, want zo is het gewoon: je weet het niet. Wij gaan er niet over, over wie er dood gaat en waarom en in tegenstelling tot wat mensen soms van ons denken, hebben we ook geen directe belverbinding met God.
Komt iemand op een feestje met de meestgestelde vraag over reïncarnatie? Dan kun je best zeggen wat jouw kijk daar op is, maar zeg ook ajb dat je het niet weet. Want zo is het gewoon. Je weet het niet. Er zijn 1000 theorieën, maar niemand weet het.

Maar goed, nu zie je dus ineens de meest heftige en vooral heel stellige theorieën rondgaan. En het is misschien wel logisch, want het zijn onzekere tijden en mensen zitten met veel vragen en dan zijn er, om wat voor reden dan ook, ook mensen die zeggen dat ze de antwoorden hebben. Maar toch voel ik me geroepen om even een tegengeluid te geven.
Eigenlijk met maar één boodschap: we weten het niet. Niemand weet het. We hebben het ook nooit geweten en als we dachten dat we het tot dit jaar wel wisten, dan zaten we er ook al naast. Dus misschien is het beter om ons maar te verzoenen met dat niet-weten.

Gisteren kwam er weer zo’n filmpje voorbij. Een mevrouw die zich op haar website ‘pionier van de nieuwe wereld’ noemt, legt uit aan de kijker wat er nu aan de hand is. Dat weet ze precies. Ik heb erover gedacht om het filmpje hier ook te delen, maar om e.o.a. reden voelt het dan meer als een persoonlijke aanval op haar, terwijl het mij meer gaat om het fenomeen van die theorieën dus ik doe het even zo, door haar te quoten. Dit is wat er volgens haar momenteel aan de hand is:

“Momenteel kruisen zich drie tijdlijnen met elkaar. Twee daarvan zijn dimensionale tijdlijnen met een bepaalde dichtheid. De derde tijdlijn is de goddelijke tijdlijn. Die is geweldig mooi. Twee tijdlijnen kruisen zich om losgelaten te worden voor jouw goddelijke tijdlijn. En dat kan natuurlijk behoorlijk verwarrend zijn. Jij voelt in je systeem in welke tijdlijn je zit. Die lagere behoor je los te laten. Om mee te shiften in die goddelijke tijdlijn.
We zijn al een tijdje onderweg naar de goddelijke tijdlijn, dat hebben jullie allemaal wel gemerkt. (…) Blijf puur, vanuit je pure goddelijkheid. Daar heb je heel hard voor gewerkt. (…) En laat los. Laat alles gewoon los.”

Met grote stelligheid wordt het gezegd.
En heel eerlijk: ik snap er niks van.
En had ze nou afgesloten met ‘Namasteetjes’, dan was alles me alsnog duidelijk geworden.
Maar helaas… dat deed ze dus niet.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment