Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HOE VUL JE EEN GAT IN JEZELF?

“Walk the Path of Sadness all the way back.
At the end you’ll find a deep hole,
which asks to be filled.
But not with praise...”

V. is een heel gevoelige man met grote interesse in het spirituele. Altijd al geïnteresseerd geweest in meditatie en in ‘het hogere’. Maar hij komt uit een heftige knipperlicht-relatie van een jaar of zes die hem flink door elkaar heeft geschud.
“In het begin was het fantastisch. Ik had me nog nooit zo gezien gevoeld door een vrouw. En ze gaf me ook veel complimenten en steun, maar dat sloeg ineens om naar een hele kritische houding. En daar kon ik niet mee omgaan.”
Nadat het een paar keer uit en weer aan en weer uit was gegaan, besloten ze om definitief te stoppen.

Dat valt hem zwaar, want het verdriet is enorm. Maanden lang huilen huilen. Zoveel huilen, dat hij besloot op consult te komen. Want klopte dit wel? Ging dit wel alleen over het missen van zijn ex-vriendin of speelde hier soms meer?
Al gauw krijg ik te zien dat het inderdaad meer is dan alleen liefdesverdriet. Dat er in die relatie ook iets is blootgelegd. Iets wat er al was. Een au.
In zijn jeugd heeft V. veel onder druk gestaan van zijn ouders. Hij werd niet echt gezien, moest presteren en kreeg veel kritiek. Precies dat gebeurde nu weer in zijn relatie en dat was geen toeval.
“Ik hoop dat je dit kunt zien als een kans om dat van vroeger te helen”, zeg ik.
Hij knikt.

Het is op dit punt dat ik die woorden hoor. Geen idee waar ze vandaan komen, maar ik durf ze wel met hem te delen:
“Walk the Path of Sadness all the way back. At the end you’ll find a deep hole which asks to be filled. But not with praise...”

Ze klinken indrukwekkend. En V. begrijpt meteen wat hier gezegd wordt. In de zes jaar relatie heeft hij veel dingen onverwerkt gelaten. Het Pad van Verdriet terugwandelen, voelt als de opdracht om daar nu wel met aandacht heen te gaan en erbij stilstaan: wat is er allemaal wel niet gebeurd?
Het gat aan het eind begrijpt hij ook. Dat staat voor zijn jeugd waarin hij zich leeg, niet-gesteund en zwaar bekritiseerd heeft gevoeld. De noodzaak om dat gat op te vullen is hem ook helder.
De zin ‘but not with praise’ vraagt om iets meer uitleg. V. werkt in een branche waarin hij veel in de belangstelling staat met de bijbehorende, soms wat dwepende aandacht. Dus de verleiding om daar het gat mee te vullen, is groot! Maar het is belangrijk dat hij zich realiseert dat dat het type ‘liefde’ is met de stevigheid van één nacht ijs. Niet echt het spul om een gat mee op te vullen dus.

Blijft over de vraag: hoe vul je een gat dan wel op? En waarmee? Ik sluit mijn ogen en hoor de woorden: “With solid love.”
“Wat is dat?”, vraagt V.
Ja, da's een goeie.
Geen idee.
“Ik zie beelden van tijd voor jezelf, goed voor jezelf zorgen, jezelf dingen gunnen, genieten van schoonheid, van vriendschappen en van tijd in de natuur.” Ik zie nog niet helemaal het verband met ‘solid love’. Maar dat ziet V. wel meteen.
“Dit komt wel heel erg overeen met een idee waar ik mee rondloop”, zegt hij. “Ik voel het verlangen om een tijdje alleen op reis te gaan als dat weer kan. Om ergens rond te trekken. Iets wat ik al wilde toen ik 18 was, maar wat van huis uit niet mocht. Misschien moet ik mezelf dat nu maar eens gaan gunnen.”
Aan zijn gezicht te zien voelt alleen die gedachte al helend.

Solid Love. We denken bij liefde vaak aan hand in hand over het strand en etentjes met rode wijn. Maar liefde zit in alles en wanneer we naar ons hart luisteren, dan voelen we waar dat ons naartoe leidt. En hoe we onszelf dus kunnen helen en gaten in onszelf op kunnen vullen.

En zo ontstaat een solide ondergrond,
waarop een huisje kan worden gebouwd.
Waarin een nieuwe geliefde van harte welkom zal zijn
zonder dat die iets bij jou op te hoeft vullen.
Een huisje om gewoon samen te Zijn.
Gebouwd op een ondergrond
van solid love.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments