Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DIT KEER NIET IETS MET MONSTERS...

Hoe wordt het leven na Corona?
Sommigen hopen dat alles weer ‘normaal’ wordt.
Anderen hopen
dat er iets beters voor in de plaats komt.

Niet dat we een ‘slecht’ leven hadden. Maar laten we toegeven: er waren nogal wat grote issues. Qua vervuiling, ziektekosten, gelddenken, overproductie, massatoerisme, onderwijs, oneerlijke verdeling, verkeerde prioriteiten, file-leed, etc. Het was allemaal een beetje uit de klauwen gelopen. En iets lijkt ons te zeggen:
Neem even pauze.
Denk even na.

(Stilte.)

Zou er nu veel nagedacht worden? Ik hoop het zo. Ik hoop zo dat we niet meer terug willen. En heel eerlijk: ik geloof dat het al aan het gebeuren is. Dat er achter al die voordeuren waar mensen thuis zijn, soms genietend, soms tegen de muren opvliegend en alles er tussenin, dat mensen daar aan het veranderen zijn.

In Met Het Oog op Morgen zat zaterdagavond een professor Economie. Hij was, al voor de crisis, begonnen met het schrijven van een boek over de Humane Economie als vervolg op de huidige economie. De interviewer vroeg wat het verschil is.
Professor: “In de huidige economie draait het om ‘wat wil ik’. En in de humane economie draait het om ‘wat is er werkelijk belangrijk’. Een praktijkvoorbeeld van het eerste zou kunnen zijn: ‘een groot huis’. En een voorbeeld van het tweede: ‘een thuis’.
Toen de interviewer vroeg of de professor dacht dat de Corona-crisis zou kunnen leiden tot die humane economie, zei deze: “Dat is natuurlijk maar de vraag…”
Wat een jammer antwoord vond ik dat. Want hoezo is dat de vraag? Waarom zouden we moeten afwachten. Wij zíjn toch de maatschappij. Als we allemaal willen dat het anders wordt, dan wordt het toch anders? Als alles weer op gang komt en mensen gaan weer naar kantoor, dan hebben ze toch een valide punt als ze zeggen dat het maandagochtend-overleg net zo goed via Zoom kan. En dat ze dus niet in de maandagochtend-file hoeven te gaan staan?

Donderdagochtend had ik zelf een overleg met mijn collega’s van de spirituele community Zwave. (Ik was op de fiets, geen file ; • )) We hadden een brainstorm, want wilden iets gaan doen, via Zoom, voor een breder publiek, iets met healing. En we hadden van tevoren allemaal al zo’n beetje een idee van wat het moest worden, totdat… we gingen praten over de signalen die we opvingen om ons heen. En we erachter kwamen dat onze ideeën ‘oude’ ideeën waren die helemaal niet meer aansloten bij wat we Nu om ons heen voelen. En dat we dus nieuwe ideeën moesten gaan bedenken. Ideeën die trouwens in 3 rondjes thee met paaseitjes alweer geboren waren. En die heel erg leunen op het gevoel van een luisterend oor willen bieden, en een gevoel van verbinding willen creëren. Want dat is volgens ons wat nu nodig is.
Op de terugweg op de fiets, besefte ik dat dit een signaal was / is dat de wereld al niet meer hetzelfde is.

Op diezelfde terugweg zag ik een vader stoepkrijten met zijn kinderen. Ze hadden iets uitgeprint op papier, iets met monsters, ik denk uit een game of een serie.
Dochter: “Maar papa, dat op papier is heel klein. En wij gingen het toch heel groot maken op de stoep? Hoe moeten we dat dan doen?”
Vader: “Klopt. Daarom moeten we eerst kijken naar de verhoudingen. Zo heet dat. Dus we gaan eerst schetsen met wit. En als we tevreden zijn en alles staat goed, dan gaan we het inkleuren.”
Ik zag hoe ze begonnen. En hoe ze genoten. En ik dacht: dat is wat we allemaal kunnen gaan doen: een idee vormen, het uitprinten, de nieuwe verhoudingen schetsen en dan inkleuren.

Grote vraag: wat staat er op de print?
Wat wordt het idee?
Ik zeg: zorg dat dat aan ons wordt.
Ga nadenken, brainstormen en dromen.
En straks, als we weer naar buiten mogen
gaan we kijken
hoe we het op straat krijgen.
Maar laten we dit keer niet iets doen met monsters…


Ps, Deze week in mijn Samen-Zijn, live op Facebook, wil ik hierbij stil staan: jouw ideeën dromen. Hou de aankondigingen in de gaten!
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments