Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE WONDERSCHONE LES VAN AFSTAND

Deze tijd
vraagt nieuwe dingen van mensen
in mijn geval onder andere:
online demonstreren.

Heel eerlijk?: ik wist niet eens dat dat kon. Technisch gezien dan. Maar Frank en Anita van de spirituele community Zwave Weesp, stelden het mij vorige week voor: zullen we gaan experimenteren met mediumdemonstraties via Zoom? En ik zei: ja, doen we.

En zo zat ik ineens achter een computerscherm, bij Frank en Anita in Weesp (wat feitelijk niet hoeft, want het kan ook vanuit huis doen, maar dit gaf me wel de geruststelling die ik even kon gebruiken, hoewel op anderhalve meter afstand.)
Ze hadden alles al geïnstalleerd. Ik keek naar het scherm en probeerde wat dingen uit. Als ik drukte op de knop Gallery View, zag ik 35 vierkantjes met daarin de mensen die zich hadden aangemeld en die thuis voor hun scherm zaten, op de bank, in hun werkkamer en zelfs in bed... Ik schrok er een beetje van, want mensen thuis zijn heel anders dan in een zaal. In de zaal 'gedragen' ze zich, maar thuis zijn ze 'helemaal zichzelf'. Dat wil zeggen dat ik ze zag hoe ze koffie gingen pakken, de poes aaien, een kind helpen met huiswerk, kauwen op een koekje, uitgebreid gapen... Eigenlijk dingen die je niet wilt zien als je gaat demonstreren, dus ik zette Gallery Vieuw maar weer uit. Maar dan zag ik mezelf. En om nou de hele demo naar mezelf te gaan zitten kijken leek me ook niks. Ik besloot dat wanneer ik aan het woord was, ik zoveel naast of boven het scherm zou kijken.

We startten met een muziekje. Dat doe je in de zaal ook, maar nu konden we de clip erbij draaien en dat had wel een verbindend effect, dat je er zo samen naar keek. Gelukkig maar, want ik voelde dat ik het contact met de zaal miste. Hun energie en hun geroezemoes. De nieuwsgierigheid en de spanning van tevoren. Ik was me er nooit zo van bewust, maar daar werken we als mediums dus heel erg mee, met die energie. En nu ze allemaal thuis hun eigen ding zaten te doen... was dat anders.

Na de muziek, kwam het eerste contact. En ook dat was wennen, want... er kwam hele andere informatie door dan ik gewend was. Veel specifieker! En dat gaf me dan wel weer moed. Ik dacht: niet alleen wij hier hebben ons verdiept in Zoom, maar jullie ook, dappere helden aan de andere kant. En doordat het publiek verder weg voelde, leek Spirit wel dichterbij te zijn. Ook dat was heel aangenaam.

Ik deed mijn openings-statements, dus bijvoorbeeld: ik heb hier een moeder en ze laat me zien dat haar dochter vandaag nog bij haar graf was en bloemen heeft neergezet. En dan vroegen Frank en Anita aan de ontvangers of ze wilden zwaaien als ze die informatie herkenden. En wonder boven wonder was dat er al snel maar 1 en die kreeg ik dan groot in beeld te zien. Ook dat was best prettig, want het contact was daarmee sterker en misschien was het omdat ze thuis zaten, maar de tranen vloeiden ook sneller en ik bedoel het niet gemeen, maar dan weet je als medium toch: we zitten goed.

Wat me ook opviel: de overledenen wilden, nog vaker dan normaal, iets zeggen 'tegen iedereen'. En dat begreep ik wel. Ze weten heel goed waar we nu doorheen gaan met z'n allen en ze willen ons steunen. Zo was er een een dominee die opriep om nu vooral te 'luisteren naar onszelf en naar alle signalen om ons heen' en om nog even te wachten met plannen te maken en te handelen. Een andere communicator moedigde iedereen aan om juist nu creatief te zijn. 'Want als je creeert, kun je geen angst voelen.' Geweldige tips natuurlijk. En tijdens een volgende online-demo was er een bevlogen leraar die het woord richtte tot alle leraren die meekeken en die zei: 'Jullie hebben de afgelopen jaren veel frustraties gekend op de werkvloer en jullie hebben op deuren staan bonken die niet open gingen. Maar houd moed. Want het was een mindset die alles tegenhield. En er komt een nieuwe mindset voor in de plaats die veranderingen toe gaat laten. Dus blijf op die deuren bonken, want hierna is jullie kans om dingen te verbeteren.'
Pas toen ik het had uitgesproken, realiseerde ik me dat er heel veel leraren bij waren die avond. Ik drukte op de knop Gallery View en ik zag ze naar voren komen en hun duimen opsteken, of een fanatieke vuist ballen, of met hun handen hartjesgebaren maken. En op dat moment voelde alles juist extreem dichtbij en samen.

En zo zaten we veel verder van elkaar af dan anders,
maar waren we meer dan ooit verbonden.
En zo leerde Spirit ons:
verbinding zit hem niet in afstand
maar in de liefde
voor elkaar
voor ons werk
voor het leven.
En in gedachte vouwde ik mijn handjes voor die boodschap.
Het was een wonderschone les.

Ps: volgende online demonstratie mediumschap: 11 april, samen met Myrthe Bruinzeel. Opgeven via: welkom@zwave-weep.nl Je krijgt dan informatie en een link toegestuurd. Je hoeft niets te downloaden en het is heel simpel. Leuk als je erbij kunt zijn. En mocht je een eenzaam iemand kennen die dit eventueel ook kan gebruiken: laat het hem of haar ook weten, want die wil Spirit ook graag bedienen in deze tijden!
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments