Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HJ HOEFT NIKS

Over een paar dagen is de patat jarig.
Ieder jaar weer een ding,
want: wat geven we hem cadeau?

Al maanden van tevoren beginnen we hem die vraag te stellen:
‘Weet je dit jaar wel iets voor je verjaardag?’
“Neu”, zegt de patat. “Ik hoef ook niks.”
Hij haalt zijn schouders op en wendt zijn blik af. Voor hem is daarmee de kous af. Als we hierin mee zouden gaan en echt een verjaardag zonder cadeaus zouden vieren, geloof ik ook echt dat het hem niets zou kunnen schelen. Hij hecht niet aan spullen en ook niet aan geld. Hij heeft oprecht geen wensen. Alleen de wens dat zijn rustige leventje lekker blijft zoals het is. Veilig, warm en overzichtelijk. Dat is wat de patat graag wil.
Het probleem zit hem in ons: wij willen cadeaus aan hem geven, omdat wij vinden dat dat hoort. Het is ook een beetje onze verjaardag en bij een verjaardag hoort een tafel met pakjes, groot en klein, in gekleurd papier dat eraf gescheurd moet worden en dan iets met ‘Oh’ en ‘Ah’ en dan is het goed.

Maar goed, dat ziet de patat dus anders.
Zoals hij alles anders ziet.

We vragen welk spel hij nu speelt. (Meestal maar 1 spel tegelijk. Het leven moet wel overzichtelijk blijven.) En of hij daar iets van wil. Coins, goodies, een T-shirt desnoods. De patat schudt zijn hoofd. Hij hoeft het echt allemaal niet. En zouden we het hem toch geven (in het verleden wel geprobeerd), dan zou hij er geen enkele belangstelling voor tonen.

Hij wil ook niet verrast worden. Dat al sowieso niet. Als er een cadeau op tafel ligt en hij niet zou weten wat daarin zit, dan is dat een onaangenaam idee. Dus àls we dan iets kopen, dan graag in overleg. En dat overleg vindt dan ook al weken van tevoren plaats.
Redding 1 dit jaar: de pipo heeft hem de laatste tijd weten te verleiden om elke avond een potje Magic The Gathering samen te spelen. En dat bood mogelijkheden. De pipo: “Ik ga voor je verjaardag een heel nieuw deck samenstellen. Vind je dat leuk?”
“Ja, dat gaat dan nog wel”, zegt de patat onderkoeld. (Ook dit vindt hij niet nodig, maar als er dan toch iets moet komen...)
Redding 2: zijn toetsenbord moet vervangen. “Wil je een nieuw toetsenbord voor je verjaardag? En dan een hele goeie?” Patat: “Ach ja, als er toetsen op zitten…. Waarom niet.” (Met zo’n mooi, apart, patat-glimlachje.) Nou, dat treft dan, want we hadden inderdaad een toetsenbord mèt toetsen in gedachten.
Redding 3: Ineens had hij dan toch wel een wens zeg! Een hele kleine, maar toch. “Mochten jullie me toch nog iets willen geven: papa had van de winter hele lekkere sokken voor me gekocht. Ze waren dik en heel zacht. Die zijn nu stuk. Mag ik daar nog een paar van? Als het kan?”

Ja hoor jongen.
Wollen sokken, midden in de zomer.
Omdat jij ze zo lekker vindt zitten.
Gaan we voor je regelen.
En een leuke verjaardag.
Voor een heel mooi mens.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments