Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EEN KIJKJE IN DE KEUKEN

Ik heb altijd heel goed les gehad als medium-student.
Maar er was wel 1 ding dat ik miste:
Het voor-doen van een consult.

Er waren sowieso maar 2 van mijn docenten die oefeningen voordeden: Jose Gosschalk en Paul Jacobs. De andere docenten legden oefeningen uit en zeiden: off you go. En dan deed je maar gewoon wat. In de hoop dat het goed was. Vond ik een gemiste kans.
Pas toen ik zelf docent werd, voelde ik hoe groot de druk eigenlijk is wanneer je als docent iets voor wilt doen. Het is al een ongrijpbaar iets, dat hele mediumschap. Succes is nooit verzekerd! En als je iets voordoet, wil je het ook goed doen, dus het mag niet mislukken, of….

Nooit vergeet ik dat Paul Jacobs een keer tijdens een lesweek in een bomvolle Sanctuary aan het Engelse Arthur Findlay College een oefening voordeed op het podium. Het ging om namen lezen en… het lukte niet. We keken vol spanning toe. Wat nu? Hij draaide zich naar de zaal en zei heel rustig: ‘Kijk, het lukt niet. Hoe erg is dat? Niet! Ik sta hier nog steeds. Jullie luisteren nog steeds. Er is maar 1 ding duidelijk geworden: soms lukt het niet.’
Jeetjemina, wat gebeurde daar nou?
Het duurde even voordat ik dat begreep.
Maar toen wist ik het:
Daar, precies op dat moment, was het allergrootste leermoment van de hele week. Het mócht dus ook niet lukken. Ongelooflijk, wat een ruimte en een vrijheid gaf dat. Wij als studenten durfden vanaf dat moment ook ineens van alles uit te proberen. En leerden daardoor ineens veel meer.
In het vliegtuig op de terugweg vroeg ik me af of niet vooropgezet zou kunnen zijn geweest door de spirituele wereld. Als dat zo was, zou daarmee Paul Jacobs’ docentschap wat bij betrof een extra laag krijgen...

Maar goed, geen enkele docent ging dus ooit op het podium zitten om te zeggen: “Dames en heren, er komt zo een echte klant binnen (!) en daar ga ik een echt consult aan geven. Ik zal hier en daar verklaren hoe ik informatie binnenkrijg en bij moeilijkheden zal ik uitleggen hoe ik het aanpak. Kortom, u ziet mij aan het werk en ik ondertitel het hier en daar.”
Ik hoopte erop, maar het kwam niet.

Ik geef zelf consulten sinds 2007. En vaak vroeg ik me af: zou ik het zelf aandurven? Steeds was het antwoord: nee. Tot vorig jaar. Ineens dacht ik: ja, ik ben er klaar voor. Ik had voldoende ervaring en ik was een bepaalde kwetsbaarheid voorbij. Dit was het moment om te datgene te gaan geven aan mijn studenten wat ik zelf had gemist.

Ik noemde het een Masterclass Privé-consulten. En het resultaat was zo mooi. Niet dat alles lukte, o nee, zeker niet! Maar dat kon ik hebben. Ik zakte niet door de grond. Ik voelde me niet afgaan. Er was maar 1 conclusie: soms lukt iets even niet.
En de rest van de tijd, als het wel lukte, kregen studenten, en later ook andere aanwezige geïnteresseerden in het publiek, een geweldig kijkje in de keuken. En werd het eigenlijk een demonstratie van wat ik het liefste duidelijk wil maken aan mensen: Zo Werkt Mediumschap.

In november gaan Myrthe Bruinzeel en ik nog een stap verder: een 4-Daagse in de Volksabdij in Ossendrecht met als thema: Het Héle Consult. Aan bod komen onder andere:

> Hoe presenteer je jezelf als medium?
> Hoe bereid je je consult voor?
> Hoe herken je waar het consult over moet gaan?

> Wat doe je met ‘moeilijke klanten’?

> Wat doe je wanneer het consult niet loopt?

> Hoe zorg je voor jezelf?

> Wat is een redelijke prijs voor een consult?

Maar bovenal zullen zowel Myrthe als ik allebei een kijkje in onze beide keukens geven, door middel van een Publiek Consult, met alle ins en outs en volledig 'ondertiteld'. Met een echte klant, met echte problemen en echte verwachtingen.
Het wordt, kortom, ontzettend Echt.
Maar bovenal ontzettend leerzaam.

Meer info en aanmelden kan via: www.spiritandsoul.nl/specials
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments