Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HOE BREED DE MISSISSIPPI IS

IMG_20190512_215409502

Heel lang hing deze Peanuts op de wc.
Ik denk wel 20 jaar.
Ik vond hem gewoon grappig.
En hij zegt iets over de onzin van ons onderwijssysteem.
Little did I know…

Voor alle duidelijkheid: ik heb niets tegen onderwijzers, want die hebben een mooi beroep dat ze vaak met passie uitoefenen. Maar de stof die je als kind te leren krijgt, heb ik altijd raar gevonden. Ik snap de gedachte van een brede basis en dat ze van daaruit kunnen kiezen. Maar om nou Duits te proppen in iemand die niks heeft met Duits. Of wiskunde in iemand echt nooit iets met wiskunde zal doen…

In 2000 werd de pipo geboren. Leergierig vanaf dag 1. Altijd onderzoeken, alles willen weten, boekjes uitpluizen, dieren bestuderen, gewoon een gezonde interesse in van alles. Toen hij 4 werd, keek hij uit naar school, maar: de kleuterschool viel hem tegen.
“Het gaat nooit over dino’s, of treinen, of vulkanen”, zei hij teleurgesteld.
“Kan papa me dat niet gewoon thuis leren? En dan ga ik in de pauzes wel naar school om op het plein te spelen met de rest.”
Heb ik erg om gelachen.
Ja, toen nog wel.

Groep 3, dan zou het gaan beginnen. Lezen en schrijven… Nooit vergeet ik het woedende hoofd waarmee hij een keer de klas uit kwam.
“Weet je wat wij vandaag gedaan hebben? We moesten drieën in vakjes tekenen! En die vakjes werden steeds kleiner! Waar slaat dat op!”
School deed voor hem wat school kon doen. Hem de ruimte geven, verrijkingsprogrammaatjes, uitdagen, maar het was uitzitten. Het grote doel werd: de middelbare school. Want op het gymnasium zou alles goed komen.

U kent de geschiedenis een beetje. En ook hier weer: het lag echt niet aan de scholen. De pipo en het systeem lagen met elkaar overhoop. En de pipo verloor. Hij wisselde van school, het hielp niet. Burn out, depressie, angststoornis, een doodswens, 2,5 jaar een hoopje ellende dat thuis zat en letterlijk niets meer kon.

Leerplicht kwam erbij en zag gelukkig hoe het zat. Met hulp van de organisatie Youké stroomde de pipo vorig jaar heel, heel voorzichtig in op een speciale school. Een half uurtje per dag, een uurtje per dag. Meer ging niet. Maximale concentratie-tijd: 20 minuten. Ik dacht: ‘Misschien komt dit wel nooit meer helemaal goed.’
Vorig jaar werd hij 18 en heel eerlijk: ik had verwacht dat hij zou stoppen met school. Tot mijn verbijstering zei hij iets anders: “Ik ga de Havo doen en toch proberen dat diploma te halen. Ik wil niet dat alles voor niks is geweest.”

Op dit moment doet hij 3 vakken Havo Staatsexamen. Vorige week begonnen met de schriftelijke gedeeltes en half juli de mondelingen. Nog steeds met maar 20% van zijn energie en met heel weinig concentratie, maar: het gaat.

In het systeem geloven, doet hij nog steeds niet.
“Voor sommige mensen werkt het misschien, maar voor mensen zoals ik niet. Als iemand al weet wat hem interesseert, dan moet je uitgaan van de intrinsieke motivatie van die persoon en dan moet je het diegene zoveel mogelijk zelf laten uitzoeken. Dit is het internet-tijdperk. Alles is te vinden. In de tijd dat ik thuis zat heb ik, in de uurtjes dat ik iets kon, alles geleerd wat ik wilde leren. Ik heb online college’s natuurkunde, scheikunde en wiskunde gevolgd van universiteiten van over de hele wereld. Ik heb heb geleerd hoe je een computer kunt bouwen en heb me verdiept in programmeertalen. Ik weet hoe de kwantum-computer werkt. En dát is de toekomst. Dat is wat technische geïnteresseerde mensen moeten weten. En niet hoe breed de Mississippi is.”

Of het helemaal goed komt, weet ik nog steeds niet. Wel denk ik dat hij zijn weg zal vinden. En deze week vond ik het ineens tijd om de Peanuts, die er 20 jaar hing, weg te halen. Een Peanuts die achteraf voorspellende waarde bleek te hebben.

10 minuten in de regen
om te leren
hoe breed de Mississippi is.
En het daarna weer vergeten…
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment