Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE LINE UP

line up

Gisteravond had ik een dem.
Dat is vakjargon
voor een demonstratie mediumschap:
werken voor een zaal.

Vroeger, zo’n 10 jaar geleden, vond ik dat zenuwslopend. Niet eten van tevoren, slecht slapen, de hele dag nerveus, zo erg. Maar in de loop der jaren heeft dat plaatsgemaakt voor iets anders: het kriebelige gevoel van: we mogen weer spelen. Of beter: zij mogen weer spelen en ik ga dat laten gebeuren. Want dat is volgens mij de hele truc.

En dus ging ik er gistermiddag even speciaal voor zitten, om ‘ze’ te vragen: wat willen jullie doen vanavond? En toen voelde ik iets achter me. Een rijtje van overledenen. En ik dacht: hé, dat is de line up van vanavond. Ik zag er ook kleuren bij en voor ik het wist, zat ik ze te tekenen. Eerst mezelf (niet zo bescheiden, maar wel het makkelijkst.) Ik maakte er een soort flubbel van, een flubbel met krullen, haha. En in mij tekende ik de kracht die ik voelde, want: ik stond al ‘aan’ om het zo maar te zeggen.

Dat ‘aan staan’ leidt ertoe dat ik ‘naar boven uitreik’ en ook dat tekende ik. En boven was geel. Heel duidelijk. In onze termen heet dat De Power. En die bleek in 2e instantie niet alleen boven me, maar eigenlijk overal. Lekker idee.

En toen tekende ik dat rijtje, die line up, allemaal flubbels met kleur. Sommigen groot, anderen kleiner, sommigen aanwezig, anderen bescheidener. In de eerste moest ik een F zetten. Ik dacht: die komt vast voor Frank, want de demo was bij Zwave, het centrum van Frank en Anita. En het ging allemaal vanzelf, flubbel voor flubbel, kleur voor kleur, de hele line up en ze stonden te dringen en toen… voelde ik iets bijzonders.

Helemaal rechts was ook ‘iets’, maar dat was geen overledene. Dat was… een kracht, of een instantie, of de Regie… ik kan het juiste woord niet vinden. In elk geval iets dat alles in de line up kracht inblies. Iets dat dit alles mogelijk maakte zelfs. Zonder dat, zou er helemaal geen demo zijn! En toen ik dat tekende, raakte ik heel erg diep onder de indruk van dit wat-het-ook-maar-was. Je ziet die kracht ook echt door alles heengaan.

Ik nam de line up mee naar de demo en liet hem toen los. Anders zou ik dat rijtje af gaan werken vanaf papier en dat voelde niet goed. Aan het eind van de avond, die heel grappig en intens tegelijk was, pakte ik voor de zaal de tekening erbij.
“Kijk”, zei ik. “Dit was de line up van vanavond. En alles stond vanmiddag al klaar.”
Samen puzzelden op wie wie was op de tekening. Zo leuk. En we zagen dat de 1e drie op volgorde waren gekomen, maar dat ‘ze’ toen waren gaan husselen om een of andere reden. En toen vertelde ik van ‘de instantie’, die dit alles mogelijk maakte. En ik zei:
“Daarom mag je dus nooit een demo afzeggen, ook al komen er maar heel weinig mensen. Dat zou respectloos zijn naar de Regie toe.”
Een collega-medium stak haar hand op:
“Ik kreeg vlak voor deze avond een appje binnen van een collega. We hebben volgende week een demo met tot nu toe heel weinig aanmeldingen. Ze schreef: moeten we het anders afzeggen? En ik dacht: daar antwoord ik later vanavond op. Nu weet ik waarom. We zeggen het niet af.”

Geweldig.
En top van De Regie.
Daarom dus ook deze tekening.
De Regie zit achter alles.

O, en de F. was inderdaad het eerste contact.
En inderdaad voor Frank.
En ze heette: Tante Fokje.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments