Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET GELOOF IN DE LIEFDE VOOR IEDEREEN

Sommige mensen hebben geluk in de liefde.
Anderen niet.
Daar liep ik over na te denken…

De hoofdvraag was vooral: waaróm de een het wel vindt en de ander niet. Ik ken mensen die ik leuk vind en die geen liefde ontmoeten en ik ken ‘minder leuke mensen’ en die vinden het dan weer wel. Dat laatste is natuurlijk een onsympathieke gedachte, maar goed, ik liep er nou eenmaal mee rond.

En ineens… vanochtend op de hei… was er zo’n moment…. Het was alsof ik zomaar online ging en terecht kwam op spiritueel internet. Blijkbaar had ik mijn vraag hier gesteld op een zoekmachine. En voor mijn neus ‘verscheen’ het antwoord.

[Gevorderde lezertjes weten dat dat bij mij in het Engels gaat. Niet omdat Engels de voertaal is in de spirituele wereld, maar omdat ik die ‘deal’ met ze heb: dingen die spontaan in het Engels binnenkomen, zijn van hen.
Alleen niet iedereen leest even makkelijk Engels, dus hier even in onze taal…]

Eerst waren er woorden:
‘Er zit een beeld achter de vraag die je stelt: het beeld van een Hogere Macht die voorkeuren heeft voor bepaalde mensen. En die de ‘leukere mensen’ wel de liefde gunt en de ‘minder leuke’ mensen niet. Maar vanuit het goddelijk perspectief zijn er geen voorkeuren voor mensen. Iedereen is gelijk. En de Liefde is er voor iedereen, als een grote, onuitputtelijke Bron waar iedereen uit mag putten.’

Oke, maar waarom vindt de een het dan wel en de ander niet?
Nu kwam er een beeld, van een bibliotheek. Een gebouw vol boeken als een enorme bron van schoonheid en informatie, voor iedereen toegankelijk. Een plek waar alles is en waar iedereen op zoek kan naar iets wat bij hem of haar past.

Ik snapte de metafoor en dacht erover na. De biep is vindbaar, laagdrempelig en een soort van ‘supergrote dienst’. En ja, de een is meer een lezer dan de ander, maar er zijn ook boeken met afbeeldingen en stripboeken en tijdschriften en er is een afdeling met muziek. In principe kun je er alles vinden. Als het al is uitgeleend, moet je wachten tot het weer beschikbaar is. En als het er niet is, kun je het vaak aanvragen. (Heb ik zelf altijd een van de meest sympathieke biep-regels gevonden.)

Sommige mensen hebben geen interesse in de biep. (Ze zijn er al geweest en vonden het niet leuk, of hebben er nu geen behoefte aan.)
En andere mensen dénken dat ze geen interesse hebben. (Ze realiseren zich niet wat de biep hen zou kunnen brengen. Ze staan er niet voor open.)
Het leuke is: je hóeft ook niet naar de biep. Het gaat erom dat je weet dat-ie er is, ook voor jou.

Toen kwam er een beeld van mensen in die biep die er liepen te neuzen op zoek naar een specifiek boek dat bij hen paste. Sommigen zaten achter een computer. Zij wisten waar ze naar op zoek waren.
Anderen liepen meer intuïtief langs de kasten met thema’s en langs de rijen met boekruggen. Soms aangetrokken door een titel, soms door een kleur… Ze pakten een boek, bladerden wat, lazen een stukje. Je voelt al gauw of het iets voor jou is of niet. Soms is een boek interessant genoeg om mee naar huis te nemen. En zelfs dan is het nog afwachten of het zal zijn wat je ervan had verwacht. Dat ‘risico’ moet je durven nemen.

Is het niks: geen probleem, breng je hem gewoon weer terug. (Wel netjes mee omgaan, niet beschadigen!)
Maar groots is de magie wanneer je iets vindt dat als het ware voor jou gecreëerd lijkt te zijn…

Het vinden van de liefde draait om het geloof in die magie.
Het geloof in de Liefde als een bibliotheek,
niet als plek, maar als een state of mind.
Het Weten dat alles er is, voor iedereen.
Het Weten van al het moois dat er bestaat…
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments