Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET HEILIGE DER HEILIGEN

Voor mij is mediumschap heilig, in alle vormen.
Maar het meest heilige
vind ik het privé-consult.

Het begint al bij de voorbereiding. Ongeveer een kwartier van tevoren zet mezelf op ‘de andere stand’. Janneke 1 gaat de gang op en Janneke 2 mag het overnemen. En dan komen er al flarden binnen. Soms een liedje, soms een emotie, of een beeld. Ik trek een kaartje en vaak dwarrelt er al een thema binnen.
‘Zichzelf kwijtgeraakt na verlies dierbare.’
Of: ‘Te streng voor zichzelf en kan daardoor niet bij passie komen.’
Soms komen er ook al indrukken van een overledene die zich straks gaat melden. Alles bij elkaar voelt het als het opwarmen voor… De opbouw van de spanning ook. In de laatste minuten van tevoren wil ik het liefste alleen maar drentelen…

Dan is het zo ver. In de loop der jaren geleerd: het consult begint zodra ik de deur naar de wachtkamer open. De eerste blik, de kleuren die iemand draagt, de woorden die de klant zegt bij het naar binnen lopen. Want: zonder dat de klant het weet, staat ook die op scherp. Die gaat ook niet iedere dag naar een medium en voor velen is het zelfs de eerste keer. Wat gaat er gebeuren? Kan het medium alles zien? Komt die ene dierbare straks langs? Wat wordt er als klant van je verwacht? Allemaal vragen, allemaal onduidelijk, maar… niet voor de ziel van de klant. Want die Weet. En die is het dan ook vaak die al signalen afgeeft, bijvoorbeeld in de vorm van de gekozen kleuren van de kleding. Of in teksten bij het naar binnenlopen als: ‘Het was best even zoeken, maar ik heb het gevonden…’ ‘Mooi’, denk ik dan terug. ‘Dan ben je nu op het goede adres.’

Koffie, thee, water?
Welke kleur kopje pak ik als vanzelf?
Het zijn allemaal signalen.
Ik heb weleens consulten gehad waarbij ik achteraf zag dat alles al ‘gezegd’ was in die 3 minuten van binnenkomen, hand schudden, jas ophangen, koetjes kalfjes en gaan zitten. (Ik zal er een keer een blogje aan wijden).

Maar goed, officieel moet het dan nog gaan gebeuren. Ik leg wat uit, verbind me met die ander op het niveau van de ziel en vanaf dat moment komen we samen in een bubbel. En daar, in die bubbel, gebeurt het. Daar zijn we even los van het aardse en het alledaagse, van tijd en van ruimte. Even is er een soort versmelting en komen we samen in een andere zone terecht. Vaak raken we het gevoel van tijd allebei even kwijt. En soms zie ik na afloop in de ogen van de klant zelfs iets van: ‘O ja, het leven buiten dit. Hoe zat het ook alweer.’

In die momenten van versmelting kan ik even dingen zien en zeggen die ik vaak al snel daarna ‘kwijt’ ben, terwijl ik normale gesprekken juist goed kan reproduceren. Het is dus echt een ander stuk van mij dat aan het werk is. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk: wat er gebeurt in die bubbel. De inzichten die ik mag geven. De inmenging van de andere wereld daarin. De informatie die de klant zelf het inzicht geeft hoe weer verder te gaan.

Het is het heilige der heiligen. En ergens vorig jaar bedacht ik me: wat zou het mooi zijn als ik daar mensen getuige van kan laten zijn. Wat zou dat veel vertellen over het mooie vak dat mediumschap is. Zo ontstond het idee van een openbaar consult. Een consult in het bijzijn van anderen waarbij ik èn werk, èn ondertitel wat er gebeurt. Hoe ik informatie ontvang, waar ik tegenaan loop, welke fouten ik maak, hoe ik ze oplos (of niet).
Ik liep een half jaar rond met het idee, want… ik vond het ook wel erg kwetsbaar en eng. En toen besloot ik het er toch op te wagen. Bij Frank en Anita van Zwave durfde ik de try out te doen in september vorig jaar. Dat was prachtig. Later deed ik het nog 2 keer tijdens lesdagen. Het was rete-spannend, compleet buiten mijn comfort zone en het ging natuurlijk ook af en toe mis. Maar ook dat was goed. Zoals een student zei: ik durf nu meer, want jij hebt me laten zien dat als er iets niet lukt, er eigenlijk niks aan de hand is. En ook dat is een grote les!

Het is een risico.
En ook weer niet.
Het is een kijkje diep in de keuken van het mediumschap.
In het heilige der heiligen.
En alleen daarom al de moeite en het risico waard.

Donderdag weer een stapje verder:
Masterclass Privé-consulten met ca. 30 man erbij.
Nog 3 plekjes vrij…
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments