Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

TRIP DOOR HET WOUD VAN DE WAANZIN

Het werd weer eens tijd voor een straat bbq.
En die ging ik organiseren.
Kan nooit moeilijk zijn, toch?

De datum, mensen, eten, partytent, het was allemaal zo geregeld. Alleen was bij een vorige bbq de afzetting van de straat niet goed geregeld waardoor er auto’s door de bbq reden. Dat gingen we dit keer even beter doen.

Via de site van de gemeente vroeg ik eerst een ‘Aanvraag Kleine Evenementen’ aan. Dat ging best goed en ik kreeg meteen een bevestiging. Maar voor de afzetting van de straat moest ik nog een formulier invullen, van 7 pagina’s….

Ik keek naar het formulier. Ineens bevond ik me aan de rand van een gevaarlijk en totaal onoverzichtelijk gebied dat Bureaucratie heet. Een gebied waar menig mens in verdwaald is en nooit meer uit terugkwam. Maar goed, ik wilde een bbq zonder auto’s dus ik haalde diep adem en daar ging ik… De 7 pagina’s in…

Wilden we een podium bouwen? Nee. Wilden we een geluidsinstallatie, dranghekken, mobiele toiletten. Allemaal nee.
Voor de afzetting moest ik een situatie-schets maken van de straat voor de afzetting, maar die werd best mooi, dus so far so good.
En toen kwam de vraag of we drank wilden schenken. Nou ja… een biertje, een wijntje, uit eigen koelkast weliswaar, maar toch: ja. Volgende vraag: is het officiële horeca? Nee, dat is het niet. Toen stond ik, in dat gevaarlijke gebied, ineens voor een groot waarschuwingsbord waarop stond: Als u zelf drank wilt schenken tijdens dit evenement, dan is er een ontheffing volgens artikel 35 nodig. Die moet u apart aanvragen op de site van de gemeente.

Zucht. Nog dieper het gebied in. Papieren links, papieren rechts, op zoek naar het formulier voor de Aanvraag Ontheffing Schenken zwak alcoholische dranken. Ik vulde het in. Het bleek wel 61 euro te kosten. 61 Euro om je zelf meegenomen drank op de stoep van je eigen straat te mogen drinken! Ik keek om. Eigenlijk wilde ik hier weg, maar we waren nu al zo ver. Even doorzetten. En toen… kwam de volgende mededeling:
De verantwoordelijke voor dit evenement moet in het bezit zijn van een diploma sociale hygiëne.

Ja, neemt u rustig de tijd om te lachen.
Maar ik zit ondertussen wel in het meest ondoordringbare deel van het Woud van de Waanzin. De plek waar mensen vieze woorden verzinnen om simpele dingen moeilijk mee te maken. Ik krijg het benauwd. Wil ik weten wat dit is? Dan moet ik er nog dieper in!
Ik kijk heel even op de site.
Het gaat om een diploma over omgaan met dronken mensen…
De cursus duurt 1 dag.
En ik voel heel duidelijk: nee, dit wil ik niet.
Ik wil gewoon bbq-en met de straat, met een wijntje!
Ik keer om en ren het woud uit.

Daarna gooi ik de situatie in de straat-app en - geloof het of niet - er blijkt zowaar iemand in de straat te wonen die dat heeft zeg, het diploma sociale hygiëne. Iemand die zelf in de horeca heeft gezeten. Maar uitgerekend hij zegt: niet aanvragen die ontheffing. Gewoon laten zitten. En als we een boete krijgen, delen we hem door 20…

Dus mensen, ik ben weer veilig teruggekeerd hoor.
En we gaan ook gewoon bbq-en in april.
Hopelijk zonder auto’s en officieel ‘zonder drank.’
Maar wel met de geruststellende gedachte dat er iemand bij is
met het diploma sociale hygiëne…
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments