Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ECHT ECHT

‘De spirituele wereld is echter dan de onze.’
Die stelling gooide ik in de groep.
Zondag, tijdens de lesdag van de Jaaropleiding Mediumschap.

Een prikkelende stelling die verwarrend was voor de studenten. Is die andere wereld echter dan de onze? Hoe kan dat?
Vooral in het begin voelt de spirituele wereld vaak nog als iets vaags. De overledenen brengen weliswaar informatie. Maar nadat je als student voor het eerst die informatie hebt doorgegeven, denk je: waar kwam dat nou vandaan? Het is belangrijk dat je op die vraag antwoorden gaat zoeken. Wat is die spirituele wereld? Wat is het verschil met de aardse omgeving? En hoe staan die 2 werelden met elkaar in contact?

Het zijn vragen waar je, gaandeweg je ontwikkeling, steeds meer antwoorden op gaat krijgen. Of stukjes daarvan. (Ik ben hier ook nog steeds mee bezig. Dat proces gaat altijd door.) Langzaam maar zeker kom je erachter dat die andere wereld niet zozeer ver weg is, maar eigenlijk gewoon hier, alleen dan op een andere frequentie. Een hoger trillingsniveau. En dat wij, aan de hand van oefeningen en ook onze levenshouding, ons eigen trillingsniveau kunnen beïnvloeden en daarmee kunnen ‘uitreiken’ naar die andere wereld. In het begin hoor je studenten nog wel eens zeggen:
“O, nou zijn ze weg.”
Maar dat klopt niet. Jij bent weg. Doordat je je focus hebt verlegd, doordat je hoofd ertussen is gekomen, of je angst, of je twijfel. Maar hoe dan ook: ‘zij’ zijn nooit weg en wij wel. Wij twijfelen aan hen, maar zij niet aan ons! Wat zegt dat?

‘De spirituele wereld is echter dan de onze.’
De vraag is: wat is ‘echt’?
Een van de studenten probeerde het te herformuleren: “O, je bedoelt: ècht ècht…”
Iedereen lachen.
“Nou Yvonne, dat heb je een heel stuk duidelijker gemaakt.”
Maar gaandeweg het gesprek bleek haar formulering toch wel te werken.

Mijn definitie: wat je meeneemt na je overlijden, is ècht ècht. Na de afronding van ons aardse bestaan is toch de vraag: waartoe heeft het gediend? Iets wat in onze aardse ogen ‘niet zo geslaagd’ kan zijn – een leven vol tegenslag, een bestaan in armoede - kan in spiritueel opzicht juist goud zijn geweest. En aangezien we toch allemaal overgaan, is dat laatste dus ècht ècht.

Dus: dat felbegeerde miljoen… is niet echt. De lessen die je hebt geleerd tijdens de verwerving ervan, zijn dat wel. Net als de verschillen die je ermee hebt gemaakt in deze wereld.
“En je dierbaren dan?”, vroeg iemand in de pauze. “Die laat je hier ook achter, maar ze zijn toch wel ècht?”
Ja, alleen die dierbaren komen uiteindelijk ook daar naartoe, dus zij zijn zeker echt, alleen het achterlaten is niet echt echt. Want tijd bestaat niet. En… wat het meest echte is van die dierbaren, is de liefde. De herinneringen die die liefde bracht. De band tussen jullie, die voor altijd is. De band die het ook mogelijk maakt om met elkaar in contact te blijven, en – voor ons als mediums – om contact te maken tussen geliefden. Want dat kunnen we alleen doen als er een band van liefde is. Het is precies die magische band die communicatie mogelijk maakt en die dus zelfs de dood overstijgt…

En zo komen we, toch weer, op de kern van de zaak.
Dat is dat het meest echte, echte, echte…
de liefde is.
Hoe vaag en ongrijpbaar en abstract het ook mag klinken.
Het is de kracht die alles mogelijk maakt.
Neem dat even mee
als u ze vandaag nog ziet of spreekt.
En als dat niet (meer) kan
Neem het mee in uw gedachten aan hen.
Want ook die zijn ècht ècht…
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment