Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET KNAPPE STUK

IMG_20180924_124953322

‘Na het Consult.’
Dat zou de titel van dit beeld kunnen zijn.
De bijbehorende emotie: verbijstering.

Alles was in elkaar gevallen, als een puzzel. De woorden die me tevoren waren ingevallen: ‘Neem de tijd om de volgende stap goed voor je te zien. Maak ruimte voor stilte, speciaal voor dit doel. Pas dan kan het slagen.’
Ik had ze opgeschreven. Wist ik toen al waar ze op sloegen? Nee, geen idee.

De kaarten die ik, een beetje random, van tevoren blind had getrokken. Eentje uit dat deck en 2 uit dat andere… Het leek een onsamenhangend verhaal. Of zag ik er al een lijn in? Nee, totaal niet.

De linten die de klant had gekozen. Geen 2, zoals ik normaal vraag, nee ze bleef maar trekken. “En deze vind ik mooi en die ook. En daar past deze dan weer bij.” Begreep ik toen al wat ze ze me, via haar ziel, allemaal aan het vertellen was? Nee. Ik dacht alleen: wat een hoop lintjes. Wat gaan we daar nou weer van maken?

En toen zetten we Janneke 1 uit. Janneke 1 die alles altijd wil begrijpen; daar hebben we niks aan tijdens een consult. Dus mocht Janneke 1 op de gang een Donald Duck gaan lezen en mocht Janneke 2 het overnemen. Niet dat Janneke 2 meer begrijpt. Maar die snapt inmiddels wel steeds beter het woordje overgave en hoe je dat moet doen. Achterover. Laat maar komen…

Na afloop was ikzelf verbluft over alles wat er was gezegd. Want alles was op zijn plek gevallen en het hele verhaal had zich ontvouwd en bleek te kloppen, tot in detail. Bovendien had iemand uit Spirit zich op precies het juiste moment in het gesprek gemengd om met het juiste bewijs te komen en precies dat te zeggen wat de klant nodig had.

“Wat ontzettend knap van je zeg!”, was haar reactie na afloop.
En daar moest ik haar corrigeren.
Want het knappe stuk zit niet bij mij. Ik ben niet het verbluffende element in dit verhaal. De magie, de accuraatheid, het treffende en het hartverwarmende… het komt van elders. Het komt van Spirit. En dat is géén valse bescheidenheid. Het is de waarheid. Ja, natuurlijk werkt een medium er hard aan om een beter kanaal te worden. En ja, wij zijn verantwoordelijk voor ieder woord dat we zeggen. Maar dat ene, dat grootse, dat gebeurt Daar, aan gene zijde. Dat is voorbereid en daar zit een liefde en een wijsheid achter waar geen aardse persoon aan kan tippen.

En het is zo belangrijk om dit te blijven zeggen.
Want het is niet alleen de kern van dit werk.
Maar van alles.
Iedereen kan zich bewust worden van Spirit.
En het door zich heen laten werken.
Op wat voor gebied dan ook.
En geloof me: het maakt de mens misschien kleiner.
Maar de wereld een heel stuk mooier.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments