Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

BETRAPT OP MIJN EIGEN GEDACHTEN...

Het ging over vrouwen
aan de top in het bedrijfsleven,
of eigenlijk vooral over
de mannen die dat tegenhouden.

Het was tijdens een avondje met oud-studiegenoten. Een van ons, een vrouw, heeft zo’n toppositie. En ze weet dus hoe moeilijk dat is. Hoe diep bepaalde gedachte-patronen en tradities bij veel mannen aan de top zijn verankerd en hoe moeilijk het is om die te veranderen. Hoe niet alleen vrouwen aarzelen om voor die ambitie te gaan, maar ook hoe mannen die stap vaak dwarsbomen. Afijn, heel ingewikkeld allemaal. En het is de missie van deze oud-studiegenoot om meer bewustwording te creëren op dit vlak en de weg naar de top voor meer vrouwen vrij te maken.

Het deed me denken aan het verhaal van een andere vriendin van mij, die CEO is bij een groot bedrijf. Toen ze die positie net had, vertelde ze me een keer:
“Ik had een belangrijke vergadering met allemaal mannen. Ik was gespannen, want er stond veel op het spel. Er werd een dienblad binnengebracht met koffie en kopjes dat werd op tafel neergezet. Toen keken al die mannen naar mij. Zo van: dat ga jij nu voor ons inschenken, toch? En ik realiseerde me: als ik dat nu doe, dan heb ik straks in het gesprek niets meer in te brengen.”

Het is niemands schuld. Die mannen zijn ook allemaal weer opgevoed door vrouwen die misschien altijd hun koffie hebben ingeschonken. Maar: het moet wel veranderen. En dat begint bij onszelf.

Zo kwam ik er gisteren toe om iets te bekennen. Iets wat me de dag ervoor was gebeurd. Ik keek naar de nabespreking van een wedstrijd van het WK-voetval. U weet wel, zo’n samenkomst van mannelijke voetbal-analisten die in geheimtaal spreken. Over pressie op de flanken, de buitenkantvoet-beweging van de spits en het 5 tegen 3-spel van de tegenstander. Dat je denkt: hu?!
Maar sinds dit WK zit er ineens ook steeds een vrouw bij die gesprekken. En nou komt het: de eerste keer dacht ik dat dat de vriendin was van een van de analisten. Ik vind het erg om te bekennen, maar dat ging door mijn hoofd. Ik dacht: misschien is dat omdat Hugo Borst zijn hond meeneemt en gaat het om het creëren van een huiselijke sfeer. Maar zo zat het dus helemaal niet; die vrouwen waren ook experts! En ze gingen ook praten over voetbal. Ook met pressie op de flanken en 5 tegen 3 en ik dacht (dit is erg deel 2): hoe weten die vrouwen dat?! Waar hebben ze dat geleerd?
En toen begon het me te dagen. Dit ging niet over die vrouwen, maar over mij. Blijkbaar vind ik praten over voetbal een mysterieus mannen-ding en denk ik dat vrouwen dat niet kunnen. En als ik dit soort dingen denk, wat denk ik dan nog meer, waar ik me niet van bewust ben?

Ik die mijn eigen bedrijf heb.
Ik die hoofdkostwinner ben.
Ik die werk in een vrouwenbranche.
Ik die all-in ben voor vrouwen aan de top.

Het zit dus diep.
Bij ons allemaal.
En dat geeft niet.
Alleen moet je dan ook wat dieper graven.
Om te kijken: hoe zit het bij mij?
Want in een eerlijke en meer evenwichtige wereld
is het 50-50, ook aan de top.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments