Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

OVER EN UIT EN WEER OPNIEUW

IMG_20180628_210018607

Maanden ben ik ermee bezig geweest.
En steeds langzamer ging ik lezen.
Maar gisteravond was het dan toch ineens uit.

Au!

Zo voelde het echt.
Dat het uit was.
Over en uit.

Ik zuchtte. Hoe moest het leven nu verder? Verder zonder dit boek dit boek dat me zoveel heeft gegeven. Inzichten, oplossingen, richtlijnen voor de toekomst. Handvatten om te leren geloven ook. Want die had en heb ik nodig, als ‘beginnende gelovige’. De moestuin was een leuke start om te zien waar de grote kracht allemaal toe in staat is. Een soort advertentie om iets aan te schaffen, om het toe te laten in je leven. Maar toen werd het tijd voor stap 2: het toepassen. Het aangaan van de relatie. Waar en hoe te beginnen? Wanneer mag je je tot God richten? En hoe spreek je het/hem aan? Wat kun je wel en niet verwachten? En wat is een beetje een leuk gebed? Kortom: hoe breng je het geloof in je dagelijks leven als je daar niet mee bent opgegroeid?

Mijn oog viel op een boek.
‘Terugkeer naar Liefde’.
En hoewel ik er nog niet in gelezen had, wist ik meteen: dit is het.

En dit was het ook.
Boy, wat heb ik veel geleerd van dit boek. Over mezelf, over mijn ware natuur, over de misverstanden die op een mens geplakt worden en over hoe je die er weer af kunt peuteren… En hoe het leven prettiger, dragelijker, nee: echter wordt wanneer je ontdekt dat je weliswaar niets kunt doen aan bepaalde gebeurtenissen, maar dat je wel wat kunt doen aan de manier waarop je ernaar kijkt… Over dat leven pas echt leven is als je terug kunt keren naar Liefde als basishouding, in iedere omstandigheid.

Ik sloeg het boek dicht. Toen weer open. Las her en der een stukje. Het gevoel van de stof wel gelezen te hebben, maar nog niet klaar te zijn voor het tentamen. Weer dichtslaan. Even wat anders gaan doen. Het weer zien liggen op tafel. Steek in je hart. En dan besluiten: wtf, ik ga het gewoon nog een keer lezen.

Nog nooit eerder gedaan.
En er liggen nog zoveel mooie boeken te wachten!
Maar maakt niet uit: First Things First…
ook al is het for a second time.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment