Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EN NU DAN EVEN OFFICIEEL...

IMG_20180612_205258474
IMG_20180612_205307569
IMG_20180612_205330503

In april was het een bak met aarde.
En daarin plantte ik ieniemienie zaadjes.
En nu dit zeg.
Nu dit.

Dus.
Ik ga woord houden.
Het is nou definitief.
Geen ontkomen meer aan.
En ik ga het ook publiek maken ook.
Eerlijk is eerlijk.
Een, twee, drie huppekee:
Ik geloof in God.
Want jeetje, wat een überintelligent, mega-efficiënt design zeg.
Dit komt uit piepkleine zaadjes!
In de grond. Water d’r op. Zon d’r op. Met dit als resultaat. Kunt u het uitleggen? Ik dus niet.

Ik weet nog dat ik radicaal ongelovig was. (Ervaren lezertjes kennen de verhalen). En ik keek een keer naar de EO. (Dat deed ik dan weer wel. Heel raar eigenlijk. Verdacht zelfs. Met de kennis van nu. Maar goed, dat laten we voor nu maar even). Dus ik keek als ongelovige naar de EO en dat is natuurlijk het opzoeken van de weerstand. Dat is het creëren van spanning. Dat is onweer en bliksem maken en dan NIET zeggen dat dat God is die boos is, maar UITLEGGEN… iets met hoge en lage temperaturen en botsen en boem en zo. (Wetenschap is ook niet helemaal mijn ding.) Anyhow, ik keek naar de EO en ik leverde natuurlijk kritiek op die programma’s, want ja, lekker makkelijk, alles leggen in de handen van de heer en toen… kwam Henny Huisman in beeld.

Het was het Henny Huisman-tijdperk. Overal was Henny Huisman, want hij had allemaal shows. En ik was geen Henny Huisman-fan, maar je zag hem altijd bij de commerciëlen, dus ik dacht: wat moet die bij de EO? En Henny Huisman begint te vertellen, dat-ie gelovig is. Ik verbaasd. En toen ging hij het uitleggen. En hij vertelde, met tranen in zijn ogen (niet gejokt, zoek het maar na, staat vast op YouTube) dat als je een zonnebloempit nam en je stopte hem in de grond, dat je dan een zonnebloem kreeg. En dat geen mens tot nu toe in staat was geweest om, met alle beschikbare kennis en middelen, dat voor elkaar te krijgen. Ja, wel een pit maken. Maar niet dat er leven uit kon komen. En dat dat dus de ‘magie van het leven’ was. En dat er dus Iets Hogers was dat achter die magie zat. En dat hij daarom geloofde in God.

En daar had-ie me toch wel te pakken. Toen werd Janneke toch wel een beetje stil. En al die jaren is het nog vaak door mijn hoofd gegaan, dat voorbeeld. En toen ik begon met die Makkelijke Moestuin, kwam het weer omhoog en dacht ik: wie a zegt, moet ook b zeggen. Dus bij deze: ik geloof. Deed ik al soort van hoor. Door mijn werk is het begonnen. Maar nu dan officieel en hardop. En nee, niet om ‘lekker makkelijk alles te leggen in de handen van de heer’. En nee, ik ben ook nog steeds geen EO-fan. En ik ga me nergens bij aansluiten, ik wou het gewoon maar even zeggen. Knap hoor God. Ik doe het niet na. Petje af. Diep respect. En…. de sla was fantastisch (vorige week geoogst), de goudsbloemen bloeien en kunnen door de rijst en nu op naar de sugar snaps. Ze zijn er al bijna…

Met vriendelijke groet,

Eenmaaldaags Janneke
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment