Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

VERANDEREN MENSEN NA HUN DOOD?

‘Veranderen mensen na hun overlijden?’
Dat is een vraag die me regelmatig gesteld wordt.
En mijn antwoord is dan dubbel:
Aan de ene kant wel, en aan de andere kant ook weer helemaal niet.

Kijk, doodgaan is natuurlijk best een dingetje. Het is zo’n typische voor- en na-gebeurtenis, net zoals bijv. een bevalling. Dus ja, dat leidt tot verandering.
Bovendien krijg ik sterk de indruk dat mensen zich over het algemeen erg bevrijd voelen wanneer ze hun aardse vorm hebben losgelaten en weer terugkeren in hun meest natuurlijke vorm, namelijk de spirituele vorm. Dus het kan niet anders, of ook dat leidt tot nieuwe inzichten. En dan is er nog de andere omgeving en de mogelijkheid om terug te blikken… Allemaal goed voor veel stof tot nadenken en groei.

Maar toch is ook niet alles zomaar uitgewist. We zijn wie we zijn, we blijven houden van wie we houden en we behouden de eigenaardigheden die ons zo uniek maakten.

Zo maakte ik gisteren contact met de overleden moeder van een cliënte. Ik voelde na verloop van tijd dat ik met mijn vingers zat te friemelen en ik vroeg de cliënte of haar moeder ook graag handwerkte. Ja, ze borduurde kaarten. Op dat moment voelde ik dat de moeder me wilde laten zien waar ze nu mee bezig was. Ik zag het woord ‘Gefeliciteerd!’ en ik zag ze in het geel, wat voor mij betekende dat het ging om het behalen van een opleiding. Ik voelde dat het ging om een kleindochter.
“Maar”, voegde ik eraan toe, “ze laat me ook voelen dat ze nog veel te vroeg is met deze kaart. Terwijl hij wel al bijna af is.”
De cliënte moest vreselijk lachen.
“Typisch m’n moeder. Die maakte kaarten voor iedereen en voor elke gelegenheid, maar altijd al maanden vooruit. En dan stonden al die kaarten al keurig op een rijtje, in een enveloppe, klaar om verzenden. Haar kleindochter is inderdaad bezig met een opleiding. En ze zal blij zijn te horen dat oma al weet dat ze gaat slagen.”

We konden er vreselijk om lachen.
En de moeder lachte mee.
“Geen spat veranderd”, zei de dochter.
En ik dacht: aan de ene kant wel en aan de andere kant ook weer helemaal niet.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments