Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ZORG VOOR JE ZIELEn er zijn meer manieren 'to feed the soul'.
Zoals: jezelf vaak afvragen: waar verlang ik nu het meest naar? En dan álle antwoorden toelaten. Zonder censuur. En daarna natuurlijk proberen er ook gehoor aan te geven.
Luister vooral naar de 'onlogische verlangens' (die vaak ook onpraktisch kunnen zijn). Wil je ineens een groene muur? Of salsa dansen, terwijl het niet in de buurt is? Of wil je per se naar Griekenland op vakantie? Doen! Je ziel wéét. Daar is iets voor jou. Iets belangrijks.

Nooit vergeet ik het consult met de man die het rare verlangen had om in Harlingen te zwaaien naar de vertrekkende veerboten. Hij fietste erheen, zwaaide, werd er heel emotioneel van en reed daarna weer terug naar huis.
Toen werd zijn vrouw, zijn grote liefde, ziek en kwam te overlijden. Iedereen, inclusief hijzelf, dacht dat hij niet zonder haar kon. Dat dit verlies hem fataal zou worden. Maar: het lukte hem wel. Hij kon leven met haar dood. Tijdens een consult kwam ze door en liet zichzelf zien op een schip, zwaaiend naar de wal. Toen realiseerde hij zich: ik heb ergens diep van binnen geweten dat dit zou gaan gebeuren. En ik heb me erop voorbereid, door te zwaaien naar de vertrekkende veerboten en door het 'loslaten te oefenen'. En daardoor kon ik het aan, toen het er echt op aan kwam.

Mooie oefening: ga zitten in stilte. Zak naar de plek in jouw midden; een prettige en stille plaats. En vraag je af: van alle verhalen die ik ooit heb gehoord, gelezen, gezien in films, of zelf heb meegemaakt, van ál die verhalen... welke komt er nu omhoog. Schrijf hem op. Neem wat afstand. En kijk dan: waar gaat dit verhaal eigenlijk over? Wat is de essentie ervan? Dat is wat je ziel je nu wil vertellen...

De ziel weet.
Luister ernaar.
Het is jouw bron van oneindige wijsheid.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments