Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE BESTE VERSIE VAN JEZELF

‘De beste versie van jezelf zijn’.
Ik hoor die term ineens overal.
En het klinkt zo mooi.
Maar wat niemand erbij uitlegt is: Hoe doe je dat?

We kennen het natuurlijk allemaal wel, dat je niet de beste versie van jezelf was. Dat je achteraf denkt: dat had beter gekund, of taktischer, of begripvoller. En dan is het al te laat en kun je alleen nog van die ‘achteraf-maatregelen’ nemen, zoals sorry zeggen, of jezelf vergeven of je voornemen om het nooit meer zo te doen...

Vanmorgen zag ik nog een mooi voorbeeld in VPRO’s boeken. Schrijfster Esther Gerritsen vertelde dat ze als kind ‘last had gehad van Jezus’. Want: ze wilde ook zo goed zijn als hij, maar dat lukte dan weer niet want dan had ze toch weer haar broer gepest en dan bleef ze zitten met een schuldgevoel. Pas later leerde ze dat je Jezus als inspiratie moet zien, niet als het te volgen voorbeeld. En dat je niet beter kunt zijn als – daar was-ie weer: de beste versie van jezelf.

Maar goed, hoe doe je dat? Want als het zo simpel was, dan hadden we natuurlijk al lang een veel leukere wereld. Ikzelf ben ervan overtuigd dat we in de kern allemaal goed zijn. We zijn een ziel, een spirituele kern, en die leeft hier op aarde in een vehikel, het vehikel Mens: het lichaam, de ratio, de persoonlijkheid, DNA. Een vehikel dat je als ziel enerzijds nodig hebt om ergens te komen en om je uit te drukken, maar waar anderzijds nogal wat beperkingen aan zitten. En waarvan we helaas vaak denken dat we dat vehikel Zijn, in plaats van Hebben.

Dus: de beste versie van jezelf zijn betekent wat mij betreft: terug naar de kern. En hoe doe je dat? Door te gaan zitten, in stilte. Om de rust en tijd te nemen om je weer bewust te worden van die prachtige spirit die je vanbinnen bent. En daarmee je ziel de ruimte en aandacht te geven.
Ik ga er morgen mee beginnen met mijn nieuwe meditatiegroep. Maar het is geen hogere wiskunde en iedereen kan het doen. Bijgaand een prachtige uitleg van het o zo fijne Britse medium Tony Stockwell. Vanaf minuut 5 komt hij bij de kern van de zaak. En legt hij gepassioneerd uit wat het je allemaal brengt als je daar 10 minuten van je dag aan kunt besteden.

En wat levert dat volgens Tony op?
“That you'll be the best version of yourself.”

Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment