Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

MET JE SCHOENEN EN JE GEDACHTEN OP DE GANG

U heeft het misschien ook gezien of gehoord.
De emotionele ‘bekentenis’ van Q Music-dj Stephan Bouwman op de radio
over zijn depressie.

Hij was zo krachtig in z’n kwetsbaarheid!
En hij luidde de noodklok.
Het aantal gevallen van mensen met een depressie neemt toe en de wachtlijsten voor de hulpverlening zijn lang.
Bij 1Vandaag kwamen de cijfers: 1 op de 5 Nederlanders krijgt op dit moment in zijn leven zelf te maken met een depressie. Vooral onder jongen mensen komt het steeds meer voor. En volgens de Wereld Gezondheidsraad is depressie over 30 jaar de meest voorkomende ziekte!

Het waren cijfers waar ik van schrok. Cijfers die ik meenam in mijn hoofd, de dag in, de avond in. En de cijfers zaten daar nog steeds toen ik ’s avonds naar een lezing reed in Weesp, bij Zwave. Daar sprak mijn voormalige docente José Gosschalk over ‘De Stilte in Jezelf.’
Het was een boeiend verhaal, gebaseerd op het leven en de leer van de Indiase Ramana Maharshi, die door een gebeurtenis in zijn leven in een klap terecht kwam in de stilte in zichzelf. En, heel bijzonder, die daar nooit meer uit kwam. Bij hem bleef het stil. Geen gekwetter in zijn hoofd, geen paniek of woede of angst. Hij was en bleef bij zijn essentie: puur bewustzijn, of de ziel, of de oorsprong, welke naam je er ook aan wilt geven. (Dat is een van de dingen die gebeurt als je daar in de buurt komt: taal schiet meteen tekort.)
Maharshi heeft zijn leer dan ook nooit echt gepredikt. Hij leefde het voor, vanuit stilte. En hij zette op die manier velen aan om, op zoek naar wie we echt zijn, juist die stilte in onszelf op te zoeken. Ons niet te vereenzelvigen met onze gedachten, met het lichaam, met onze plek in deze wereld, maar met onze essentie.

Na haar verhaal, vroeg José of we ervoor in waren om er zelf ook naartoe te gaan, naar de Stilte in Onszelf. Nou en of we dat waren… Ze praatte ons ernaartoe, naar die stille ruimte diep van binnen.
“Voordat je er naar binnen gaat, wil ik je wel vragen om je schoenen uit te trekken en je gedachten bij de drempel achter te laten”, zei ze.
(Mooi.)
En daar zaten we dan. Sowww, dat was even stil zeg. Iedere stilte is toch weer anders en deze, zo met z’n allen en met je schoenen en je gedachten op de gang, die was wel heel bijzonder prettig.
Ook bijzonder was dat we in deze stilte mochten spreken.
Want José had een aantal vragen aan ons terwijl we daar zo zaten en ze vroeg ons om die, als dat lukte, te beantwoorden.

“Heeft deze stilte een vorm?”
“Heeft deze stilte een kleur?”
“Heeft deze stilte een eind of een begin?”
“Is deze stilte mannelijk of vrouwelijk?”
“Heeft deze stilte een oordeel over anderen?”
“Kan deze stilte ziek zijn, of moe?”
Ze ging nog even door en het antwoord was iedere keer weer: nee.
Je wist het, je voelde het en sommigen zeiden het ook zachtjes.

Toen kwam er dan toch een gedachte, vanuit de gang mijn stille kamer in geslopen. Ik dacht: ‘Wat zou er gebeuren als Stephan Bouwman hier zou zitten, in die stilte in hemzelf? Zou hij dan nog depressief zijn? Wat zou deze stilte doen met een depressie? Zou het helpen? Zou ik daarin iets voor mensen kunnen betekenen?’
Op dat moment vroeg José:
“Kan deze stilte ook depressief zijn?”
Ik dacht: nee.

Naderhand hadden we het er nog over. Dat depressie, burn out, ‘hoofdziekten’, vaak het gevolg zijn van teveel denken en vergeten wie we echt zijn. Zo kenmerkend voor deze tijd.
Binnenkort start ik met een maandelijkse meditatie-groep, waarin ik mensen wil begeleiden in en enthousiasmeren voor mediteren. En mocht iemand dit lezen die zelf met depressie kampt en die in is voor een experiment: meld je aan (pb) en laten we overleggen.
Want er valt niks te verliezen
maar wel een wereld te (her)winnen
in de stilte in jezelf.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 4 comments