Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EEN LEKKER SLECHT MENS

Er waren al een paar van die woorden gevallen tijdens de cursusavond.
Nederigheid, zuiverheid, empathie...
En toen wilde de enige man in de cursusgroep wel eens iets weten:
“Mag je, als je je spiritueel ontwikkelt, ook nog wel eens ‘een lekker slecht mens zijn?’

Geweldige vraag.

Ik begreep wel wat hij bedoelde. Ik weet nog dat toen ik net ging werken als medium, ik ook heel druk mee bezig was met mijn gedrag. Ik moest goed zijn. En zuiver. En vergevingsgezind. En overal boven staan... Echt, er hing nog net geen aureooltje boven mijn hoofd.

Het was behoorlijk vermoeiend. En... het lukte natuurlijk ook niet altijd. Ik weet nog dat iemand mij een keer verweet dat ik mij ‘niet medium-waardig’ had gedragen en dat ik toen dacht: nou ben ik d’r klaar mee, ik ben ook maar gewoon een mens...

Tegelijkertijd.
Moest ik denken aan een uitspraak van Yogananda.
Hij was een van de eerste Indiase yogi’s die een eeuw geleden naar het Westen (Amerika) trokken om daar de leer van de yoga te verspreiden. Hij had een centrum waar mensen zich gedurende langere tijd konden ontwikkelen en daar meldde zich op een dag een man. Die zei: “Ik rook en ik drink. Word ik dan wel toegelaten?” Waarop Yogananda zei: “Ja hoor. Ik kan je alleen niet garanderen dat je over een paar maanden nog steeds wilt roken en drinken.”

Mooi he.
En ik geloof er ook wel in.
Ik ben zelf inmiddels niet meer krampachtig bezig om mij mediumwaardig te gedragen. Maar tegelijkertijd merk ik wel dat bepaalde conflictsituaties waar ik vroeger altijd in belandde, nu nooit meer voorkomen. Maf toch? En o, ik kan me nog steeds ergeren hoor, en me vervelen en roddelen en alles. Maar toch, je verandert als je hier gedurende langere tijd mee bezig bent. En dat is niet iets wat je doet, maar wat gewoon gebeurt.

Misschien is dit wel een mooi voorbeeld van dat wat ik eerder beschreef:
Het tot uitdrukking brengen van je aangeboren goddelijkheid.
En dat is mogelijk, voor ons allemaal.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments