Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

WAT EEN DOCU AL NIET KAN DOEN

download

Je ziet ze vaak op straat.
En toch ook weer niet.
Door hun hoofddoek en hun wijde gewaden, krijg je geen echt beeld van wie ze zijn.
Wat denken ze?
Waar staan ze voor?
Wat willen ze?
Marokkaanse vrouwen.

Wel heb ik er vaak gedachtes over gehad. Hoe zou het zijn om zo te leven, in een land waar je de taal niet spreekt. Waar je niet echt meedoet en eigenlijk tussen 2 culturen in hangt. Hoe zou het voor ze zijn om Nederlandse vrouwen te zien leven zoals wij dat doen. Werkend, autorijdend, hardlopend, bakfietsend, gewoon op straat met losse haren en ieder haar eigen kledingstijl.

Afgelopen weekend stuitte ik op een Idfa-documentaire op tv. De titel: ‘Geduld, straks ga je naar het paradijs.’ Hij ging over een aantal van die Marokkaanse vrouwen (in België) die ooit hun man achterna gereisd waren en die daarna tientallen jaren thuis leefden. Het huishouden deden, de kinderen groot brachten, hooguit naar de markt gingen, maar verder: geen taalcursus, geen contacten en nooit erop uit.
Totdat... Een aantal (al dan niet na een scheiding of de dood van hun man) het toch eens gaat proberen. Voorzichtig. Angstig ook! Doodsbang voor die vreemde wereld, maar ook zo ontzettend nieuwsgierig. We mochten meekijken en dat was geweldig. Het leren schrijven, de gesprekjes samen over hun huwelijken, ontroering in een Belgische kerk en zelfs op reis naar New York. En ineens zagen we de vrouwen onder de hoofddoek.
En ja,
natuurlijk,
anders,
maar toch ook:
net als wij.

Vanmiddag ging ik hardlopen. Ik rende over straat en verderop kwam een oudere Marokkaanse vrouw me tegemoet. Waarschijnlijk kwam het door de docu dat ik nu niet mijn blik afwendde, maar haar echt even aankeek. Het ging vanzelf. En toen gebeurde het. Zij keek ook mij aan, stopte, stak haar handen in de lucht en begon te juichen met geluid en een grote grijns. Ik zag dat ze het bedoelde als aanmoediging voor mijn hardlopen. En ik moest zo lachen, want het was zo onverwachts en ook zo’n grappig gezicht.
Ik zie het nu weer voor me.
Weer met een big smile.
Wat een leuk moment zeg.
Wat een docu al niet kan doen...

Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment