Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE KUNST VAN HET GENIETEN

DSC_0962

4 Bonbons heeft ze bij zich.
“Omdat mijn vader vandaag 4 jaar geleden is overleden.”
Ze zien er heerlijk uit.

Ik kies een ronde van pure chocolade en zij een witte met een walnoot erop. We eten even in stilte. Na een tijdje zegt ze:
“He, ik heb de mijne al op en jij bent nog niet eens op de helft!”
“Ah!”, zeg ik. “Dat betekent dat ik het begin te leren.”
Want ik had het zelf niet in de gaten, maar ik doe het inderdaad: ik eet met hele kleine hapjes.

“Dat doe ik omdat het moet”, zeg ik. “Van mijn jongste zoon. Die is heel vriendelijk en voorkomend, maar als ik grote happen neem van iets, dan krijg ik op m’n kop. ‘Je moet met kleine hapjes eten, anders is het zonde’, zegt hij dan.”
“Het is wel zo”, zegt zij. “Je kunt heel lang genieten van zo’n bonbon.”
Ze pakt haar tweede en voegt de daad bij het woord.

Nu we het er zo over hebben, realiseer ik me hoe bijzonder het eigenlijk is, de patat en zijn kleine-hapjes-leer. Zo bijzonder dat hij het zelf altijd heeft gedaan, al van kleins af aan, en het ook altijd heeft volgehouden. Al die jaren dat wij ’s avonds aan tafel op hem wachtten en zeiden: eet nou eens door! En hij die gewoon onverstoorbaar doorging... met kleine hapjes. Tegenwoordig zijn we veel vaker tegelijk klaar met eten. Maar niet omdat hij sneller is geworden, maar omdat hij ons heeft weten te vertragen.
Nog bijzonderder werd het toen de internist een keer tegen mij zei: “Veel darmklachten kunnen voorkomen worden als mensen kleinere happen zouden nemen. Bovendien voorkomt het over-eten.”

Maar de leer van de kleine hapjes gaat verder gaat dan langzaam eten. Hij gaat over genieten, over echt waarderen, over kunnen opgaan in iets moois en over leven in het Nu. Je zou er een boek over kunnen schrijven.

“Grappig”, zegt mijn cliënte. “Als je er zo lang over doet, voelt het haast of je een hele chocolade-cake op hebt in plaats van 1 bonbon. Ik vind dit echt iets om te onthouden. En mijn vader zou dit ook waarderen, want die was enorm van de kunst van het genieten.”

Zo is de cirkel weer rond.
En de leer van de patat weer een stukje verder verspreid.
De leer van het eten met piepkleine hapjes.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment