Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

IK WIL GEWOON EEN VERZEKERING

download

Vroeger had ik een tekstbureau.
En wat doe je als je eigen baas bent (en verstandig): je neemt een
arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Dingen veranderen in het leven. Van tekstschrijver werd ik, stapsgewijs en uiteindelijk helemaal: medium. En onlangs dacht ik: dat moet ik even doorgeven aan die arbeidsongeschiktheidsverzekering, want ze willen altijd op de hoogte zijn van veranderingen. Dus ik vul netjes dat formulier in. En ik schrijf bij nieuw beroep: Medium.

U voelt hem al aankomen?
Ik dus niet.
Het kwam als donderslag bij heldere hemel, hun bericht terug: uw verzekering is per direct beeïndigd, vanwege uw beroep.
Waaaaat?!

Eerst boos natuurlijk.
Heel boos.
Waar sloeg dit nou toch op?!
Toen las ik de door hen opgegeven reden: ‘U werkt met ‘een gave’. En wanneer die verdwijnt, is dit voor ons niet medisch aantoonbaar.’
Aha.

Ik ging wat rondbellen. Raadpleegde 2 intermediairs. En kwam erachter dat andere verzekeraars er net zo over denken. Dus een nieuwe verzekering vinden, lag niet voor de hand. Een van de intermediairs raadde mij aan: “U moet de strijd aangaan. Op naar de rechter. Ik denk dat u dat wel kunt winnen.” Ik voelde van binnen... en wist: nee, zo ga ik het niet doen.

Ik deed iets anders. En ik schreef de verzekeraar een mail. Een oprecht aardige mail. Want ik begreep het ineens: dit was geen onwil, dit was onwetendheid. Ik zeg zelf nooit dat ik met ‘een gave’ werk. Ik werk met mijn gevoeligheid. En die gevoeligheid is een gegeven en niet iets wat komt en gaat. ‘U kunt het vergelijken met een beroeps-pianist’, schreef ik. ‘Die verzekert wel zijn handen, maar niet zijn muzikaliteit, want die blijft gewoon. Zo is het ook met ons als mediums.’ (Briljante vergelijking, al zeg ik het zelf).

Ik legde e.e.a. uit over ons werk. Dat we dat professioneel en nuchter zijn. En dat ik best een clausule in mijn verzekering wil laten opnemen dat ik me alleen wil verzekeren voor medisch aantoonbare dingen. En dat, als ze daar in meegaan, ik vast nog wel een paar cliënten voor ze heb. Want als ik hier tegenaan loop, dan doen mijn collega’s dat vast ook…

Het is wachten op een antwoord.
De intermediairs vonden het in elk geval ‘een razendinteressante case’.
Maar ik wil gewoon een verzekering.
En bij deze even een vraag aan mijn collegae-media…
Jullie toch ook?
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments