Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

OOK GOED

allemaal

IMG_20171017_211127057

IMG_20171017_211206734

Maf hoe dit nou weer ging.
Heel anders dan gepland.
Maar ook wel weer mooi.

Normaal gaat het zo: als het eind van de Jaaropleiding Spirituele Groei in zicht komt, dan komen er woorden in me op. Namen, voor iedere deelnemer eentje, namen die me als het ware ‘invallen’. Daar maakte A. dan een mooie afbeelding bij en het geheel vormde een afscheidscadeau voor iedere deelnemer aan het eind van de laatste lesdag.

Dit jaar liep het anders. Want: de namen kwamen niet. Ik wachtte lang op de ‘spontane invallen’. Niets. Ik ging ervoor zitten in meditatie. Niets. Ik dacht: wat nu? Er gebeurde wel iets anders. Ik had een bijna maniakale behoefte om herfstblaadjes en takjes en bloemetjes van straat te halen en ze thuis te verzamelen. Ik dacht: waarvoor nou toch? Maar na ruim 10 jaar werken als medium weet ik inmiddels: als het zo gaat, dan is het De La Soul. Dan is er een dieper weten aan het woord. En het beste is dan: niet protesteren, geen vragen stellen, gewoon volgen wat in je opkomt.

Vervolgens kocht ik een stapel fotolijstjes en begon de blaadjes te rangschikken. Het werden schilderijtjes. Kleine verhalen, gedichten bijna. Verhalen over de voorbije seizoenen, over het voorbije jaar, over wat er allemaal gebeurde, over wat de deelnemers van de Jaaropleiding er allemaal in meemaakten. Over hun groei, hun terugkeer naar hun spirituele essentie…

Toen ze allemaal klaar waren, zette ik ze neer.
“Groepsfoto!”, zei ik er lollig bij.
En maakte deze foto.

De volgende dag was onze afsluitdag. Die dag liep ook weer helemaal anders. De ene na de andere deelnemer moest door overmacht afzeggen. We bleven over met de helft van de groep, maar hadden niettemin een prachtige afsluitdag met elkaar en de lijstjes werden met liefde ontvangen.

We maakten een groepsfoto, met de resterende mensen.
Gemaakt door een toevallige voorbijganger.
Ik zei nog: "Wel jammer dat bijna niemand er op staat."
En die ene foto… bleek later mislukt.

Het gaf niet.
Het liep gewoon anders.
Ook goed.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments