Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

TOSTI!

download

Ik had een mooie quote gevonden van Gordon Higginson en die had ik op het schoolbord gezet voor deze oefenavond:
‘Alles wat echt is, is onzichtbaar’.
Geweldige tekst!
Misschien dat het daar begon.

We hadden de maandelijkse oefencirkel mediumschap. Ik had alleen nog geen idee van wat we zouden gaan doen. Ik trok een kaart, ter inspiratie. Die ging over antwoorden vinden in de stilte. Oke, dus nu hadden we onzichtbaarheid en stilte… Ik dacht: we gaan iets doen met helderhorendheid.

Toen de groep compleet was, gingen we mediteren. Ik praatte ze naar ‘de stilst mogelijke plek, diep in henzelf.' En daar, in die stilte, gingen ze luisteren… naar de andere wereld. Hoe zou die zich laten horen?

Dat gingen we ontdekken toen we weer allemaal terug waren. Om de beurt deelden we de geluiden die we hoorden en zochten uit wie die geluiden aan ons doorgaven en waarom. Het was een indrukkend experiment. H. hoorde het geluid van een trapnaaimachine in een naai-atelier waar veel werkdruk was, horend bij een vrouw. En zowaar zeg: I. herkende dit bij haar moeder die dat werk had gedaan! A. hoorde heel nadrukkelijk een woord: ‘Zing!’ en voelde tegen wie ze dat moest zeggen. Aangevuld met de woorden: ‘Laat je eigen stem horen!’ De ontvangster begreep dit helemaal. Iemand hoorde een naam, iemand hoorde geluiden van juichende mensen bij een kleine voetbalclub, iemand hoorde muziek die vol informatie zat.

Heel spannend en hilarisch werd het bij wat M. ontving:
“Ik hoor de hele avond al een vrouw die schreeuwt: ‘Tosti!’ En dan echt heel hard en sjacherijnig. Ze maakte tosti’s in een soort kantine als ik het goed hoor. En ze had er helemaal genoeg van.”
Ik hield mijn hart vast. Wat zou het leuk zijn als iemand dit herkende, want het was zo extreem specifiek.
“Ik weet precies wie dat is”, zei H. Wow! “Ze werkte inderdaad in een kantine en ze had er ook echt genoeg van. Soms bestelde ik expres een tosti bij haar, precies daarom, om het haar weer te horen schreeuwen: ‘Toooosti!’”

Genieten.
Verbazen.
Nieuwe ervaringen.
Leergeld.

‘Alles wat echt is, is onzichtbaar.’
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment