Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HOW FRAGILE WE ARE...

IMG_20170912_110937577

“Hoe gaat het?”
“Goed.”
Het gaat altijd goed.
Ook als het niet goed gaat.

P. – supergevoelig - zit daarmee. Ze kwam op consult en zei: “Ik voel dat mensen niet willen dat ik me kwetsbaar toon. Het irriteert ze als ik dat wel doe.” We spraken erover.
Ik geloof zeker dat mensen geërgerd kunnen worden wanneer je je kwetsbaar opstelt. Ik denk dat het hen kan confronteren met hun eigen kwetsbaarheid en dat ze dat niet willen. Dat ze liever ervoor kiezen om in die ‘alles gaat fantastisch-bubble’ te blijven, die we geneigd zijn met z’n allen te creëren. Ik kom die mensen ook tegen. Ik heb besloten: niet mijn soort mensen. Ik hou van een zekere mate van kwetsbaarheid.

Kwetsbaarheid wordt vaak verward met zwakte. Maar dat hoeft het niet te zijn, zo leerde ik zelf in de loop van mijn leven. Ik beschouw mezelf als kwetsbaar, want hypergevoelig en behoorlijk open, zowel in hoe ik me open voor anderen, als in wat ik deel over mezelf.
En toch ben ik niet ‘zwak’.
Ik ken mijn eigen valkuilen, weet hoe ermee om te gaan en als ik hulp nodig heb, vraag ik die. Al doende heb ik geleerd mijn kwetsbaarheid in te zetten, bijvoorbeeld door van mijn gevoeligheid mijn werk te maken. Zo is het geen zwakte meer, maar juist een kracht! Maar dat wordt het pas, als je het hebt onderzocht.

Vraag: waarom wil je je kwetsbaarheid tonen? Het kan zijn dat er een verlangen achter zit. Wil je de erkenning of de aandacht die je eerder niet gehad hebt? Wil je dat een ander jouw problemen fixt?

Want daar kan het nog wel eens mis gaan. Als we onze eigen kwetsbaarheid nog niet echt kennen, ons er nog niet mee hebben verzoend. Als we de kracht ervan nog niet hebben ontdekt. Dan kan kwetsbaarheid ervaren worden als zielig of hulpeloos, wat ook tot vervelende reacties kan leiden.

Ik legde de eerste kaart neer die ik voor P. had getrokken: Zelfvertrouwen. “Moet je kijken hoe die vrouw op de kaart staat”, zeg ik. “Ze is naakt, kwetsbaar, maar haar blik is sterk. Deels beschermt ze zichzelf en deels geeft ze zich bloot. Maar bovenal weet ze wat ze wil. En dan de volgende kaart: Liefdespartner. Krachtig, maar hij is kwetsbaar door zijn open opstelling.”
We keken ernaar. Het was een mooi setje samen.

De rest van de dag zat Sting in mijn hoofd.
“… on and on, the rain will say: how fragile we are. How fragile we are…”
En buiten regende het.
Pijpenstelen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment