Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EN SORRY...

download

‘Wat las ik nou, kijk jij naar een programma met Jan Smit?’
Dat was een reactie die ik kreeg n.a.v. mijn vorige blog.
Een reactie gebaseerd op het ‘wij en zij’-denkbeeld.
Op het idee dat je leuke mensen en stomme mensen hebt.
Precies waar het stukje over ging.

Even in alle eerlijkheid: ik doe het ook hoor. Ik betrap mezelf regelmatig op dit soort gedachtes. Maar: ik word er ook regelmatig in gecorrigeerd en wel door de andere wereld.
Het begon jaren geleden, toen ik me net een beetje begon te verdiepen in het spirituele. Ik sliep slecht, vooral inslapen was moeilijk. En ik wist niet waarom. Ik dacht: als er dan zoiets als een ‘boven’ of ‘een hulpbron’ bestaat, laat ik er dan eens iets aan vragen. Dan laten ze maar eens zien wat ze kunnen. Dus ik vroeg: hoe kan ik beter inslapen?
Toen werd het stil.
Dat was les 1.
De andere wereld reageert (doorgaans) niet via de heftige, directe signalen die wij ervan verwachten: bliksemflitsen, pats-boem-inzichten. Nee, de vraag wordt in behandeling genomen en het antwoord komt via ‘de onverwachte weg’.

In mijn geval: in de auto. Op de radio hoorde ik een praatprogramma. Het ging nergens over: een gesprekje met de zangers Imca Marina. Ik had helemaal niks met Imca Marina. Ze vertelde iets over hoe zij in het leven stond en aan het eind had ze ook nog een tip: “Voor het slapen gaan, denk ik altijd aan 10 positieve dingen. Dingen waar ik blij van word. Daarna voel ik me ontspannen en dankbaar en dan slaap ik beter in.”
Ik had nog nooit zoiets sufs gehoord zeg. 10 Positieve dingen voor het slapengaan. Haha, dat was nog eens een recept, hahaha. (Dit is Janneke 20 jaar geleden.) Maar… het raakte ook iets. Want dit leek toch wel verdomd veel op een antwoord op mijn vraag. Maar ja, een antwoord via Imca Marina? Dat kon ik toch niet serieus nemen?

Afijn, ’s avonds in bed, lag ik weer wakker. En ik dacht: ach, kwaad kan het niet. Dus ik proberen. 10 Positieve dingen. Het viel nog niet eens mee zeg. Niet dat mijn leven zo slecht was, maar als je gewend bent om negatief te denken…

Het hielp
Inslapen ging beter.
Ik doe het nog steeds.
Elke avond.
En soms, echt waar, ook nog een keertje overdag.

Twee lessen zitten erin. De eerste had u al: het komt anders dan je denkt. Maar les 2 kreeg ik er ook nog gratis bij.
Hoezo oordelen over Imca Marina?
Ik leerde die dag iets van haar wat mijn leven heeft veranderd.
Dus wie ben ik om te denken dat ik niets met haar heb?
Of met wie dan ook?
Imca, mocht je dit lezen: alsnog bedankt.
En sorry.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments