Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

VAN DE STRAAT

Het is niet meer zo erg als vroeger.
Toen las ik boeken met een rood potlood in mijn hand.
Maar toch: er zit nog altijd een heel klein beetje een eindredacteur in mij.
Die het niet kan laten om zich te verwonderen.
Bijvoorbeeld over taal op straat.

IMG_20170722_090627661

Kijk, we weten precies wat er bedoeld wordt. Maar toch gaat hier een aantal dingen mis. Grammaticaal klopt de constructie ‘bij je eigen’ natuurlijk niet. Beter zou zijn: ‘Poep bij jezelf op de stoep’. Maar dan klopt de adressering weer niet, want aan wie is de tekst dan gericht? We mogen toch aannemen dat het de hond is die poept. Maar die leest de tekst niet. Misschien is een suggestie: Leg de poep van uw hond op uw eigen stoep? Alleen zien we dat inhoudelijk weer niet gebeuren. Het is eigenlijk een soort ‘woedend verzoek’ en dat gaat niet goed samen, zo zie je hier in deze taaluiting. De schrijver zou beter kunnen kiezen: boos zijn, of iets vragen.
Ja, je denkt: even een briefje op de boom prikken tegen de hondenpoep, maar zo simpel is het allemaal nog niet. Het lamineren gaat makkelijker dan het schrijven van een correcte tekst.

IMG_20170720_162342630

Nee dan deze. Hier heb ik echt een tijd naar staan kijken. ‘Van Ons’. Keurig op de stoep ge-sjabloneerd in een hipsterwijkje hier in B. De tekst staat bij zo’n klein perkje vol met hortensia's. ‘Van Ons’. Vraag 1: wat is er dan van ons? Dat hele perkje? En hoezo dan? Is ook dit een verzoek om de hond hier niet te laten poepen? Mag je hier je fiets niet parkeren? Is dit ter preventie van hortensia-diefstal? Of gewoon een territoriumgedrag: U denkt dat u op de openbare weg loopt, maar dit stukje is toevallig wel Van Ons. En wie is ons? Bij welk huis hoort dit perkje? En klopt dat juridisch gezien wel? Kun je stukjes stoep claimen?
Hoe twee woorden tot heel veel vragen kunnen leiden…

Antwoorden zijn welkom.
Maar het hoeft niet hoor.
Ik vermaak me prima.
Het houdt me van… eh… op de straat.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 3 comments