Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

LUISTEREN NAAR DE ZIEL...

images

“Ik zou zo graag mijn ziel willen horen.
Maar ik weet niet hoe hij klinkt.”
Dat zei een klant deze week.
Prachtig verlangen, prachtig verwoord.
En voor velen herkenbaar, denk ik.

Hoe klinkt de ziel? In elk geval niet als een hoofd. Dat wil zeggen: niet ratelend, niet logisch ook. Eerder ‘sferisch’, zou ik zeggen. Maar soms ook heel helder.

“Het is goed opletten”, zei ik. “En ook ‘anders luisteren’ dan je gewend bent. Soms reageert de ziel via het fysieke. Bijvoorbeeld door kippenvel, zonder dat je begrijpt waarom precies. Of je moet huilen, bijvoorbeeld bij een bepaalde filmscène. Of juist lachen, terwijl je hoofd denkt: nou zeg, zo leuk is het toch ook weer niet. Dat zijn fysieke signalen. Er gebeurt dan iets wat je ziel raakt. En je voelt die reactie.”

Maar de ziel uit zich ook via, wat ik noem: onlogische verlangens. Als je, zonder te begrijpen waarom, steeds maar naar Schotland wilt, dan Weet de ziel dat daar iets belangrijks is. Net zoals wanneer je naar dieren wordt getrokken, of naar bepaalde muziek, of een kleur. Luister ernaar. Je wil jezelf er iets mee vertellen!

Het kan om grote dingen gaan en om kleine dingen. Door mijn opleiding en werk heb ik het geluk dat ik al veel heb geleerd over het luisteren naar mijn ziel en dat ik er zelfs voor word betaald om dat te doen. Van de week liep ik, om voor mij onbekende reden, ’s ochtends het liedje ‘Ja, dat is Peter’ te zingen. ’s Middags maakte ik contact voor een klant met haar overleden broer. Hij bleek Peter te heten. Tijdens het consult begreep ik dat hij al jong was overleden.
“Hij was pas 16”, zei zijn zus na afloop.
Pas later die dag realiseerde ik me de naam van het zangkoor dat ‘Peter’ zong: Sweet 16…

“You are wise beyond limits.”
Je bent wijzer dan je hoofd bevatten kan!
En die wijsheid, die zit in je ziel.
We zouden er meer naar moeten luisteren…
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 3 comments