Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE PSYCHOLOGIE VAN HET DIER

IMG_20170311_181625258

Vorige week zag ik iets op tv over honden.
Die ingezet zouden worden door de politie om mensen met een trauma te helpen.
Want knuffelen met een dier helpt.

Herkenbaar, voor mij, alhier.
Wij hebben al jaren een halsbandparkiet, Aagje genaamd, vanwege zijn nieuwsgierige aard. We lieten hem regelmatig vrij in huis, maar te weinig zo vonden de jongens.
In het midden van zijn angst-crisis, waarin de pipo vooral als de dood was voor contact met mensen, deed hij ineens iets heel onverwachts. Hij opende de kooi en zei: ‘Zo Aag, wij gaan vriendjes worden.’ En Aag… werkte mee. De kooi verhuisde naar de kamer van de pipo, die sindsdien alleen nog maar met een vogel op zijn schouder zit. Een vogel die zich steevast, met zijn scherpe snavel, stort op het slopen van de kleren van de pipo, knoopje voor knoopje, draadje voor draadje. Maar die zich ook elke dag meer laat knuffelen en daar duidelijk zelf ook van geniet. Die na korte tijd reageerde op zijn naam en naar de pipo toe komt vliegen wanneer die hem roept. En die ook plezier lijkt te hebben in het spelletje ‘hop’, waarbij hij van de ene knie van de pipo op de andere springt.

Maandenlang was dit voor de pipo het enige contact dat hij had naast dat met ons als gezinsleden. En als hij gespannen terugkwam van de rondjes wandelen die hij moet doen om over zijn angst voor de buitenwereld heen te komen, wist hij dat zijn grote vriend het raam op hem zit te wachten. Blij om zijn baasje weer te zien. Waardoor de pipo, met een grote glimlach, meteen weer ontspannen is.

Inmiddels is de pipo weer iets verder met contacten leggen met mensen. Gisteravond kwamen 2 vrienden van hem langs om samen met hem te gamen en films te kijken. Aagje was erbij, tot groot plezier van de jongens.
“Maffe vrienden heb jij”, hoorde ik er eentje zeggen.
“Ja, maf, maar wel echte vrienden”, antwoordde de pipo.
Dat sloeg zowel op de jongens, die na maanden van stilte er gewoon weer voor hem waren, als op zijn blauwe, gevederde vriend.
De psychologie van het dier.
Als beginpunt voor het herstel van contact met de wereld.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment