Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

CLUSTERBOMMETJES VAN LIEFDE

images

Mediumschap.
Steeds meer mensen staan ervoor open.
Dus: het zit in de lift.
Zou je zeggen.

Die lift is alleen geen recht opgaande lift. Want hoe raar het ook mag klinken, een eeuw geleden was het niveau van mediumschap veel hoger. Misschien niet van alle toen werkende mediums – daar heb ik geen zicht op. Maar als ik de boeken van de Groten van Toen lees, dan sta ik versteld van hoe goed ze toen waren. Hoe precies hun bewijs van gene zijde was, en hoe breed hun mogelijkheden. Mentaal mediumschap (wat ik doe), maar ook verschillende vormen van trance bijvoorbeeld, zoals tekenen in trance, trance-speaking en trance-healing. Zo had je in Engeland Estelle Roberts (1889-1970) die volle zalen trok en haar publiek verbijsterde. Maar ook in Nederland waren er een paar, zoals mevrouw Mulder-Schalekamp (1906-1975), die in haar boeken schrijft over demonstratie-avonden die ze hield voor 1200 mensen, soms wel 14 avonden achtereen!

Het zette mij aan het denken. Hoe kan het dat we nu niet zo goed meer zijn als toen? Ik sprak erover met collega’s, die er ook mee zaten. En ik vroeg ernaar bij docenten in Engeland en hoorde theorieën over ‘te gehaast leven’ en ‘mensen hebben geen geduld meer om zich te ontwikkelen’ en ‘de storende werking van mobiele telefoons etc.’ En op de een of andere manier had ik het gevoel: dat is niet het hele verhaal. De spirituele wereld is te intelligent en te sterk om zich daardoor tegen te laten houden in hun wens om een brug te bouwen tussen de beide werelden. Want dat is wat ik voel wat er gebeurt. Nog altijd.

Ik las de boeken van mevrouw Mulder-Schalekamp. Die voor een groot deel gaan over haar samenwerking met haar gids Emed. Een samenwerking die duidelijk heel nauw is, net zoals die tussen Estelle Roberts en haar gids Red Cloud. Ook zoiets om jaloers op te zijn, want ook dat hoor je nu niet meer. En toen las ik ergens een zin waar mijn oog op bleef hangen in: ‘Zonder Emed ben ik niets. Zonder hem kan ik niet werken.’

Dat gaf me een inzicht. Er is iets veranderd. In deze tijden, werken mediums nog steeds nauw samen met hun gidsen, maar niet zoals toen. Wij werken ‘meer zelfstandig’ om het zo maar te zeggen. De Spirituele Wereld hoeft minder energie in ons te investeren. En ja, dat maakt uit.
Daarnaast: we zijn nu met meer. Ik kan u zo een lijst geven met namen van mediums die goed en betrouwbaar en professioneel zijn. En zo werken wij nu met velen vanaf deze kant mee aan ‘het bouwen van de brug’.

Ik lanceerde deze theorie van de ontwikkeling van het mediumschap afgelopen weekend, tijdens een Save Your Soul-weekend op Texel. En iemand reageerde met:
“O, dus eerst gooiden ze vanaf de andere kant met gewone bommen en nu met clusterbommen.”
We moesten erg lachen, maar ergens klopt het wel.

En dus moeten wij, mediums van 2017, ons niet schamen voor ons huidige niveau.
Natuurlijk: we blijven werken aan steeds beter en steeds scherper.
Maar we mogen ook trots zijn op ons werk.
Clusterbommetjes van liefde… ik doe het ervoor.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment