Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

PALING MEMORIES

Ik was al eens eerder in Monnickendam geweest, bedacht ik me toen ik er vanmorgen heen reed. Ik was een jaar of twaalf en logeerde tijdens de zomervakantie bij een vriendinnetje, aan boord van het zeilschip dat haar ouders hadden afgemeerd in de Monnickendamse haven. Leuke tijden.

Ik reed het stadje binnen. Smalle straatjes, een gerestaureerde kerkje, een oude ophaalbrug en een steegje met de naam ‘Zonnepad’. Ik parkeerde de auto. Zoals gewoonlijk was ik weer eens twintig minuten te vroeg, dus ik had alle tijd om nog even rond te lopen. De straatjes en steegjes zagen eruit alsof ze de afgelopen honderd jaar niets veranderd waren, maar tot mijn verbazing herkende ik er geen een. Ik liep naar de haven. De bruine vloot lag afgemeerd, een schipper repareerde een zeil, een kraan hees een oude botter uit het water en een man met een pet zat te vissen aan de kade. Allemaal rustieke beelden, maar van 25 jaar geleden kwam niets omhoog.

Ik liep door. Er dwarrelde rook uit een oude schuur voor mij. Ik liep erdoorheen: gerookte paling. Oh ja, gerookte paling! Een pondje moesten we halen, voor het avondeten. Met patat, van de snackbar even verderop. En dan liepen we zo weer over dat bruggetje terug…
Ineens kwam alles toch weer naar boven.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments