Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE RIJKDOM VAN DIT

images

We vormden samen een bestuur.
Van onze studievereniging.
Dat was zo’n 30 jaar geleden.

Die studieverening – we studeerden Vertaalwetenschappen aan de UvA – hadden we zelf opgericht. Zelf statuten geschreven. Zelf een invulling bedacht, zelf geld geregeld. De creatiefste van ons had gilet-jes gemaakt met een opdruk van ons logo: een Janus-kop. We vergaderden het liefst bij iemand thuis en dan eten. En praten over eten. En aan het eind: thee drinken. Wat toen nog helemaal niet zo ‘in’ was. Maar wij hielden allemaal van thee. We waren het ‘theebestuur’.
We organiseerden leuke avonden voor de studenten. Mogelijkheden voor studenten om kennis te maken met het vak in de praktijk. En – ons pièce de résistance – een internationaal congres over het vakgebied met deelnemers uit wel 10 landen.

Ik weet nog hoe ik, na afloop van het slotfeest van dat congres, midden in de nacht over het Rokin naar huis fietste. Huilend van uitputting, opluchting, voldoening, vreugde en verdriet. Het was voorbij. Het congres, en dit bestuur. We gingen uiteen, ieder zijns weegs.

Die wegen waren heel uiteenlopend. Van nog een studie volgen, tot verhuizen, tot werken in de praktijk. Maar: we bleven elkaar zien! In onze nieuwe huizen met nieuwe banen. Maar nog steeds met de oude formule: samen eten, bij iemand thuis.

Met de komst van de kinderen… U kent het. Maar gisteren was het, na een hele tijd, gelukkig weer zo ver. Bij F., die ook nog zo heerlijk in Amsterdam woont. Ik drukte op de bel, de zoemer klonk, de deur zwaaide open, de muffige trappenhuis-lucht, 3 steile trappen omhoog, het zelfde gevoel als vroeger.

En iedereen had weer wat lekkers gemaakt.
Samen eten, samen genieten, praten over de actualiteit, taal, eten, Trump, het leven.
En thee toe.
We blijven het ‘theebestuur’.

En zonder het uit te spreken voelden we het allemaal.
De rijkdom van dit.
Van vriendschap door de jaren heen.
En dat het altijd weer goed is.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments