Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET NIEUWE GOUD

tumblr_inline_nztlg91vDB1tu5v43_250

Een gesprek tussen 3 vrouwen.
En 1 getuige:
moi.

Vrouw 1: “Ik weet nog dat ik naast me werk een opleiding deed. Dan was het thuis komen eten koken en ’s avonds nog achter de boeken. Dat ik dat ooit gedaan heb...”
Vrouw 2: “Nee, dan ik. Ik had me opleiding tijdens me werk. Dan zeiden ze altijd: het kost je geen tijd hoor, maar je zat wel vaak vroeger op je werk, of dat het uitliep door die opleiding. Dat was echt niet normaal.”
Vrouw 3: “Ik had in die tijd de kinderen van de buren vaak om op te passen en eten te geven als die moeder niet op tijd thuis was. Dat was ook een soort opleiding. Een opleiding voor oppasmoeder...”

Ik hoor het.
En eigenlijk hoor ik dit: 3 mensen die gehoord willen worden. Maar niemand die wil horen. Iedereen die wil vertellen, maar niemand die echt luistert. Alsof het om een strijd gaat. Een strijd om iets waardevols dat we zelf willen hebben, maar dat we de ander niet gunnen. Aandacht, echte aandacht, is een schaarste-product.

Iedereen doet zijn zegje en wil erkenning, begrip, een reactie, contact! Maar in plaats van het elkaar te geven, overschreeuwen we elkaar.

We kennen betaalde seks. En ik las laatst van een vrouw die tegen betaling knuffels geeft aan mensen. De robot Alice is ontworpen om ouderen aandacht te geven, maar dat is de illusie van aandacht.
Er is een honger naar aandacht en die honger slaat een gat in mensen. Wie de gave heeft om echt te kunnen luisteren heeft, waarschijnlijk zonder het te realiseren, iets heel waardevols in handen.

Wie kan en wil er echt goed luisteren?
Met aandacht en zonder mening.
Zonder het aanreiken van een oplossing ook.
Gewoon luisteren.
Met liefde.
Ruimte gevend aan de ander.
Ruimte om te zijn.
Het is een zeldzaamheid.
Echte aandacht is het nieuwe goud.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments