Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

NIEUWE TIJDEN?

Dit is mijn tijd niet.
Al heel lang niet trouwens. Ik vond de jaren '70 nog leuk, gezellig, vrolijk, sociaal, eenvoudig en optimistisch. Maar in de jaren '80, toen bands als Soft Cell (Tainted Love), Culture Club en Kagagoogoo de radio gingen domineren en jongens in zwartleren pakken zwarte lijntjes om hun ogen tekenden, begon ik me vreselijk niet thuis te voelen.

De energie van de housemuziek van de jaren negentig kon ik nog wel waarderen, maar ik merkte ook dat ik die energie hard nodig had om me staande te houden temidden van verschijnselen waar ik niets mee had en die ik niet begreep. Supermodellen als helden bijvoorbeeld. Maar ook de introverte blikken van de mensen in de tram, 's avonds op weg naar huis.

Ik had mijn hoop gevestigd op het nieuwe millennium, maar so far not so good. Een avondje zappen op tv bijvoorbeeld levert vooral veel ergernis en verbazing op; al die oppervlakkigheid, de verheerlijking van het materialisme, een vrouw in het programma Extreme Makeover die na een totale verbouwing van haar lichaam over zichzelf zegt: "Now I am finally proud of myself."

Maar sinds een week begin ik, voorzichtig, wat nieuwe tegengeluiden te horen. Vorige week zondag trok schrijver Dirk van Weelden op een prachtige manier bij Hanneke Groenteman van leer tegen de belachelijkheid van mensen die met een abtronic op hun buik lopen en die echt geloven dat ze zo, zonder enige inspanning en bij wijze van spreken met een oliebol in hun hand, een goddelijk lichaam aan het kweken zijn en daarmee voorbij gaan aan het feit dat een lichaam gemaakt is om te bewegen.
Erik van Muiswinkel krijgt van de RVU iedere week een half uur om in zijn anti-lifestyleprogramma Beter van Niet met humor de ridiculeit van dingen uit onze samenleving te lijf te gaan. Afgelopen week ging het over geld. Hij toonde een filmpje over een paar slippers uit de PC Hooft die € 245,- kosten. Van Muiswinkel: "Ik zou werkelijk niet weten hoe ik dat geld beter zou kunnen besteden."
En toen Irene van der Laar in RTL Boulevard gelukzalig zat te vertellen over een 24-sterrenhotel in Dubai waar ze ook eens was geweest ("Je weet echt niet wat je overkomt als je in een bad zit met gouden kranen"), brak Beau van Erven Dorens haar bruut af met de woorden: "Irene, Dubai is voor mensen met te veel geld en te weinig fantasie." Zo, die zat.


En dan vandaag: onverwacht 25.000 voornamelijk jonge mensen die demonstreren tegen de asociale plannen van Balkenende II.

Misschien gaat mijn tijd toch nog komen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments