Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

VERGEVEN

Unknown

Dag 5 van de Jaaropleiding Spirituele Groei ging over het groot onderwerp:
Vergeven.
Soms een hele klus, maar altijd de moeite waard!

Over vergeven bestaan veel misverstanden. Dat je het voor de ander zou doen bijvoorbeeld. Of dat je door te vergeven goedkeuring geeft aan hetgeen je overkomen is. Maar dat is niet zo. Iemand heeft je iets aangedaan wat je pijn heeft gedaan. De handeling is voorbij, maar de pijn zit er nog. Je draagt hem mee, als een baksteen in je rugzak. Hij beïnvloedt je leven op een negatieve manier. Vergeven is besluiten dat dat klaar is. De regie over je leven terugnemen. De bakstenen de rugzak uit.

Je moet je wel ergens overheen zetten, namelijk over wat wel genoemd wordt: het negatieve ego. Dat negatieve ego heeft hele goeie redenen om niet te vergeven. Zoals: de ander verdient het niet om vergeven te worden. Of: het is te erg wat mij is aangedaan. Of: ik kan het niet.
Alleen, wie heb je uiteindelijk door niet te vergeven?
Jezelf.
Een mooie uitspraak luidt: niet-vergeven is als het drinken van gif en dan hopen dat de ander er ziek van wordt.

Vergeven dus.
Het was mooi de groep ermee bezig te zien. Ieder op zijn eigen manier, zijn eigen persoon om mee te werken. En prachtig bijvoorbeeld om te zien hoe M. er eerst de hele dag een beetje tegenaan hikte. Toen ze door het proces heen was, wilde ze even een wandelingetje maken. En daar kwam ze opgeklaard van terug.
“Ik voel me duidelijk een stuk lichter. En zo mooi, onderweg klonk uit een radio ‘Don’t stop thinking about tomorrow… Yesterday ‘s gone. Yesterday ’s gone!….’ Een bouwvakker ging het nog meezingen ook. En ik voelde: die is voor mij!

En gelijk heeft ze.
Ik had het vanmorgen nog op het bord gehangen:
If you forgive, you don’t change the past. You change the future!
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 7 comments