Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

SNIFF...

IMG_20160415_153442874

O, ik weet het nog precies.
Het was in een raar winkeltje hier in plaatsje B., dat nu niet meer bestaat.
De jongens, toen nog klein, kochten ‘gekke cadeautjes’ voor opa die dat weekend jarig was.

Een van de cadeautjes was een zakje tissues waarop een huilend varkentje stond afgebeeld, met daarbij het woordje Sniff. Geen idee waarom ze dat aan opa wilden geven, maar ze waren er heel erg zeker van. En ik wist dat mijn vader de lol er wel van in zou zien.
Opa werd jarig, de cadeautjes werden uitgepakt, er werd gelachen om de tissues en toen belandden ze ergens in opa’s huis, in een la. Daar lagen ze jaren. En ik vond ze pas weer toen mijn vader ziek was geworden, in een hospice terecht kwam en ik zijn huis leeg moest ontruimen.
Nu 5 jaar geleden.
Het was een regenachtige zomerdag. Ik stond met die tissues in mijn hand en glimlachte. Ik probeerde die dag vooral veel weg te gooien, maar ik wist: dit moet mee naar huis. En ik besloot ze mee te nemen naar de uitvaart. Daar zouden het huilende varkentje en het woordje Sniff helemaal op hun plaats zijn.

Zo ging het. Het voelde fijn om tijdens de uitvaart de tranen te deppen met die gekke tissues. Als ik er een aan iemand anders gaf, moest die ook glimlachen.
De rest van het zakje bleef in mijn tas zitten. Jarenlang. Heel af en toe gebruikte ik er eentje, maar altijd met beleid, want het zakje werd een soort van relikwie. En zo bleef er uiteindelijk nog een tissue over waarvan ik dacht: die bewaren we voor een heel speciale gelegenheid.

Dat moment kwam woensdag, tijdens de eerder beschreven lesdag op de hei. Iemand las de brief voor die ze geschreven had aan haar overleden man. Ze moest huilen. Ik dacht: ja, nu. En daar ging-ie, de laatste tissue met het huilende varkentje en het woordje Sniff. Een gebaar met een geschiedenis die alleen ik kende.

Toen restte er nog 1 dilemma: het zakje bewaren of niet?
Ik dacht: ik maak er een foto van.
En ik schrijf er een blogje over.
Daarna laten we het los, want ook dat hoort bij het leven.
Sniff.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments